Hvordan takle PMS

Premenstruelt syndrom er et fenomen som rammer mange kvinner. Men det er mulig å gjøre noe med det. Les rådene fra lege Bernt Rognlien her. [Diskutér PMS her]

Publisert
Sist oppdatert

Av Dr. Bernt Rognlien

PMS rammer kvinner i fruktbar alder og er hyppigst i 25 - 40 års alder. Symptomene kommer i perioden før menstruasjon og omfatter både fysiske og psykiske plager.

Plagene begynner 5 til 12 dager før menstruasjon og går raskt tilbake når blødningene starter. De vanligste fysiske plager er hodepine, hevelser, brystspreng, oppblåsthet, søttrang, ryggsmerter og vektøkning. De vanligste psykiske plagene er irritabilitet, sinne, anspenthet, følelsesmessig ubalanse, rastløshet, depresjon og søvnvansker.

Generelle rådDet diskuteres om PMS er en livsstilssykdom fordi plagene forekommer hyppigere i moderne industrisamfunn.

Kosthold med mye frukt, grønnsaker og rikelig med drikke i uken før menstruasjonen hjelper for mange betydelig. Spiser du mye sukker, salt, fett, melkeprodukter og inntar mye kaffe og sjokolade i uken før menstruasjon øker ofte plagene.

Regelmessig mosjon hjelper. Gå gjerne turer i solen. Sollys øker serotonin i hjernen og hjelper ved depresjon, om vinteren kan lyskasse hjelpe. Det er også viktig å få nok søvn.

Kosttilskudd og vitaminerNattlysolje og tilskudd av Omega-6-fettsyrer hjelper omkring 40 prosent av de som har betydelige PMS plager. Omega-6-fettsyrer skal tas sammen med vitamin-B6 (50mg daglig) og sink (30mg daglig). Det bør prøves i minst 3 sykluser. Har det effekt vil det for mange være tilstrekkelig å bruke det i 2 uker av gangen fra eggløsning til menstruasjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer