Hvordan vasker du hendene?

Temperaturen på vannet har noe å si.

ANBEFALER HALVVARMT: Vann som er mellom lunkent og varmt er det mest komfortable for huden - og gunstigere økonomisk, ifølge forskere. Foto: Science Photo Library
ANBEFALER HALVVARMT: Vann som er mellom lunkent og varmt er det mest komfortable for huden - og gunstigere økonomisk, ifølge forskere. Foto: Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helt ærlig: Vasker du hendene oftere nå enn før?

Du er nok ikke alene. Med inntoget av svineinfluensaen – eller influensa A(H1N1) – er det trolig flere av oss som er blitt flinkere til å skrubbe hendene enn hva vi var tidligere.

Les også: - Vær forsiktig med håndsprit

Forebygger smitte

Ifølge pandemi.no er håndvask regnet som et av de viktigste smitteforebyggende tiltakene, sammen med det som kalles for hoste- og nysehygiene.

Norske helsemyndigheter har formulert rådet slik: «Vask hendene dine grundig og ofte.»

Og for å få til dette trenger du først og fremst såpe og vann. Men bør vannet være varmt eller kaldt?

Stem her!

Hvordan vasker du hendene dine? (Avsluttet)
I lunkent -halvvarmt vann (58%) 760
I varmt vann(29%) 378
I kaldt vann (13%) 177
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Er temperatur viktig?

Kombinasjonen varmt vann og såpe har lenge vært ansett som en effektiv måte å hindre spredning av infeksjoner – men er virkelig varmt vann mer effektivt enn kaldt?

Varmt vann, som det er behagelig å vaske hendene i, er ikke varmt nok til å drepe bakterier, ifølge FDA (Food and Drug Administration), som blant annet har ansvaret for å overvåke og regulere mat, legemidler og medisinsk utstyr i USA.

Men – det skal visstnok være mer effektiv enn kaldt vann fordi det hjelper til med å fjerne fettstoffer som kan huse bakterier fra hendene.

Hva sier forskning?

Dette understøttes imidlertid ikke av forskning, skriver New York Times.

I en rapport fra 2005, publisert i Journal of Occupational and Environmental Medicine, påpekte forskere at undersøkelser viser at varmt vann ikke er mer effektivt enn kaldt.

I studiene utsatte forsøkspersonene hendene sine for smittestoffer, og deretter vasket de hendene i 25 sekunder med såpe og vann som holdt ulik temperatur - fra 4,5 til 50 °C.

Ifølge forskerne hadde antall varmegrader ingen effekt på bakteriereduksjonen, verken på lang eller kort sikt, skriver nytimes.com.

Les også: Kan du bli smittet av penger?

- Gå for halvvarmt vann

Forskerne fant altså ingen beviser for at varmt vann er gunstigere – og nevner også at det kan øke «irritasjonskapasiteten» til enkelte såper, og dermed forårsake allergiske reaksjoner.

Temperaturen på vann som brukes til å vaske hendene bør ikke styres av antibakterielle effekter, men av komfort, mener de.

Med andre ord vil vann som er halvvarmt – mellom lunkent og varmt – være det beste. Å bruke kjøligere vann vil dessuten være det mest gunstige økonomisk sett, legger forskerne til.

Les også: Jo, temperaturen teller når du skal vaske klær

Hva med såpa?

Men spiller det en rolle hvilken type såpe du bruker - vanlig eller antibakteriell?

Nei, ifølge forskere ved universitetet i Michigan. De sammenlignet en rekke studier gjort på folk som vasket hendene sine med antibakteriell såpe og med vanlig såpe.

Resultatet var soleklart: Det var ingen forskjell mellom de som brukte antibakteriell og vanlig såpe. Ikke fikk du færre bakterier på hendene ved antibakteriell såpebruk, og ikke ble du mindre syk.

Les også: Hvem har skitnest hender? Kvinner eller menn?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer