Hvordan vasker du hendene?

Temperaturen på vannet har noe å si.

ANBEFALER HALVVARMT: Vann som er mellom lunkent og varmt er det mest komfortable for huden - og gunstigere økonomisk, ifølge forskere. Foto: Science Photo Library
ANBEFALER HALVVARMT: Vann som er mellom lunkent og varmt er det mest komfortable for huden - og gunstigere økonomisk, ifølge forskere. Foto: Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helt ærlig: Vasker du hendene oftere nå enn før?

Du er nok ikke alene. Med inntoget av svineinfluensaen – eller influensa A(H1N1) – er det trolig flere av oss som er blitt flinkere til å skrubbe hendene enn hva vi var tidligere.

Les også: - Vær forsiktig med håndsprit

Forebygger smitte

Ifølge pandemi.no er håndvask regnet som et av de viktigste smitteforebyggende tiltakene, sammen med det som kalles for hoste- og nysehygiene.

Norske helsemyndigheter har formulert rådet slik: «Vask hendene dine grundig og ofte.»

Og for å få til dette trenger du først og fremst såpe og vann. Men bør vannet være varmt eller kaldt?

Er temperatur viktig?

Kombinasjonen varmt vann og såpe har lenge vært ansett som en effektiv måte å hindre spredning av infeksjoner – men er virkelig varmt vann mer effektivt enn kaldt?

Varmt vann, som det er behagelig å vaske hendene i, er ikke varmt nok til å drepe bakterier, ifølge FDA (Food and Drug Administration), som blant annet har ansvaret for å overvåke og regulere mat, legemidler og medisinsk utstyr i USA.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer