Hvorfor betale TV-lisens når NRK er sponset?

Hovedbegrunnelsen for at NRK er en lisenskanal er at myndighetene ikke vil ha en kringkaster der programtilbudet blir styrt av økonomiske interesser.

Publisert

Annonsører vil naturlig nok være ute etter høye seer- og lyttertall, noe som vil styre programtilbudet på reklamefinansierte kanaler.

Det har derfor irritert mange at stadig flere sendinger på NRK er sponset. For hva er egentlig forskjellen på reklame og sponsing?

Reklame Vs. Sponsing

Reklame i TV er betalt tid for å skaffe kjøpere til et produkt det reklameres for, mens sponsing betyr å delfinansiere spesielle programmer. Uten sponsing ville det ikke vært mulig for NRK å vise dyre sendinger, som for eksempel VM, EM og OL.

Det er strenge EU-regler for hvordan sponsorplakater skal utformes og vises, slik at de ikke forveksles med ”vanlig” reklame.

Om det fungerer er imidlertid en annen sak, spør du oss er det liten forskjell på en reklamelogo, og en sponsorlogo…

Det vil for eksempel si at en sponsor kun skal identifiseres ved ikke-bevegelige bilder, med sponsors navn før, og/eller etter et program, på rulletekst eller ved muntlig identifikasjon.

Hvilke programmer kan sponses?

Sponsing skal i hovedsak benyttes ved sendinger fra idrettsarrangement, program som skal sendes til flere land, eller arrangement som er av samfunnsmessig interesse, eller er av kulturell betydning i tilknytning til sentrale nasjonale begivenheter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer