Hvorfor blir vi fete?

Publisert
Sist oppdatert

Hvorfor blir vi fete?

Vekten vår er bestemt både av arv, kosthold, fysisk aktivitet, alder og psykiske faktorer.

Av Hanna Hånes

Er du kraftig bygget, nytter det ikke å kjempe mot naturen og tro at du kan bli sylslank. Poenget er å finne sin egen vekt og holde seg der. Helsemessig sett har noen kilo ekstra liten betydning hvis du spiser sunt og er i aktivitet hver dag. En halv times mosjon er minimumsbehovet for å holde seg i form og holde vekta jevn.

Før du vurderer en slankekur, tenk etter hva som er din egen vekt - hva er deg? Hvis du finner ut at det ikke er deg å ha fem kilo ekstra omkring livet, så skal du starte med å legge om til faste måltider, mindre fett, mer grønnsaker og daglig mosjon, samt unngå søte drikker, sukker og hvitt brød. Les kostholdsekspertens Slank uten kaloritelling . Når slike vaner er innarbeidet, kan du begynne å tenke på de mengdene du spiser. Hva du spiser er ofte viktigere enn mengdene.

Hvis du er overvektig og slanker deg, bruker du mindre energi etter hvert som du får færre kilo å dra på. Men i tillegg til dette må du regne med at kroppen skrur ned forbrenningen noe. For å holde på den nye vekten, ser det ut til at fysisk aktivitet og fiskefett er bra. Forskning fra Universitetet i Oslo tyder på at dette regulerer produksjonen av metthetshormonet leptin, som igjen påvirker appetitten vår. Har du vært overvektig og slanket deg, må du holde på dine nye kost- og mosjonsvaner resten av livet. Ellers vil du gå opp igjen i vekt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer