Hvorfor er de så dyre?

Blu-ray er fortsatt langt dyrere enn DVD. Hvorfor?

Hvorfor er Blu-ray-filmer fortsatt betydelig dyrere enn DVDer? Vi har spurt representanter for fem norske filmdistributører. Foto: Per Ervland
Hvorfor er Blu-ray-filmer fortsatt betydelig dyrere enn DVDer? Vi har spurt representanter for fem norske filmdistributører. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som DinSide dokumenterte i denne artikkelen, koster Blu-ray-bokser ofte det dobbelte av tilsvarende DVD-bokser. Ja, det finnes til og med eksempler på at Blu-ray er tre ganger så dyrt som DVD. Hvorfor? Vi har snakket med fem av de største filmdistributørene her i landet.

Beskjeden omsetning

- Svaret på dette spørsmålet er flerdelt. Men en av årsakene er det faktum at Blu-ray fortsatt er et relativt nytt format, noe som betyr at omsetningen foreløpig er beskjeden sammenlignet med DVD. Det betyr at vi som regel bestiller DVD i langt større volumer enn i Blu-ray. For eksempel har vi solgt 65.000 bokser med Band of Brothers i DVD-format og bestiller store antall ved hver kjøring. Til sammenligning har vi solgt 2.500 eksemplarer i Blu-ray-format, hvor hver kjøring blir langt mer beskjeden, forteller Håvard Erga.

Han er direktør i Warner Bros. Entertainment Norge, som blant annet har rettighetene på HBO-godbiter som The Sopranos, Rome, The Wire, Deadwood, Carnivale, Big Love og True Blood.

Les også: Alle våre TV-tester!

Høye kostnader

- Det er viktig å være klar over at Blu-ray er forbundet med både høye oppstart- og produksjonskostnader. Blant annet må det betales lisenser til Sony, som sitter på Blu-ray-rettighetene. I tillegg koster en Blu-ray cirka tre ganger så mye å produsere som en DVD. Dette har blant annet sammenheng med det faktum at produsentene har investert i helt nye Blu-ray-produksjonslinjer som må nedbetales. I tillegg er det en mye større datamengde som skal overføres til en Blu-ray-plate, noe som resulterer i større tidsbruk innen selve produksjonen kan starte, opplyser Svein Risberg, avdelingsleder for kjøpefilm hos Norges største filmdistributør, SF Norge. SF Norge distribuerer blant andre seriene Prison Break, 24 og The Simpsons.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer