Hvorfor er de så dyre?

Blu-ray er fortsatt langt dyrere enn DVD. Hvorfor?

Hvorfor er Blu-ray-filmer fortsatt betydelig dyrere enn DVDer? Vi har spurt representanter for fem norske filmdistributører. Foto: Per Ervland
Hvorfor er Blu-ray-filmer fortsatt betydelig dyrere enn DVDer? Vi har spurt representanter for fem norske filmdistributører. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som DinSide dokumenterte i denne artikkelen, koster Blu-ray-bokser ofte det dobbelte av tilsvarende DVD-bokser. Ja, det finnes til og med eksempler på at Blu-ray er tre ganger så dyrt som DVD. Hvorfor? Vi har snakket med fem av de største filmdistributørene her i landet.

Beskjeden omsetning

- Svaret på dette spørsmålet er flerdelt. Men en av årsakene er det faktum at Blu-ray fortsatt er et relativt nytt format, noe som betyr at omsetningen foreløpig er beskjeden sammenlignet med DVD. Det betyr at vi som regel bestiller DVD i langt større volumer enn i Blu-ray. For eksempel har vi solgt 65.000 bokser med Band of Brothers i DVD-format og bestiller store antall ved hver kjøring. Til sammenligning har vi solgt 2.500 eksemplarer i Blu-ray-format, hvor hver kjøring blir langt mer beskjeden, forteller Håvard Erga.

Han er direktør i Warner Bros. Entertainment Norge, som blant annet har rettighetene på HBO-godbiter som The Sopranos, Rome, The Wire, Deadwood, Carnivale, Big Love og True Blood.

Les også: Alle våre TV-tester!

Høye kostnader

Zailor.no nøyer seg med 299 kroner for tredje sesong Prison Break på DVD. På Blu-ray koster TV-serien 599 kroner. Foto: Zailor.no
Zailor.no nøyer seg med 299 kroner for tredje sesong Prison Break på DVD. På Blu-ray koster TV-serien 599 kroner. Foto: Zailor.no Vis mer


- Det er viktig å være klar over at Blu-ray er forbundet med både høye oppstart- og produksjonskostnader. Blant annet må det betales lisenser til Sony, som sitter på Blu-ray-rettighetene. I tillegg koster en Blu-ray cirka tre ganger så mye å produsere som en DVD. Dette har blant annet sammenheng med det faktum at produsentene har investert i helt nye Blu-ray-produksjonslinjer som må nedbetales. I tillegg er det en mye større datamengde som skal overføres til en Blu-ray-plate, noe som resulterer i større tidsbruk innen selve produksjonen kan starte, opplyser Svein Risberg, avdelingsleder for kjøpefilm hos Norges største filmdistributør, SF Norge. SF Norge distribuerer blant andre seriene Prison Break, 24 og The Simpsons.

Remastering og restaurering

- I tillegg til at markedet fortsatt er lite, noe som er kostnadsdrivende i seg selv, er det mange oppstartkostnader knyttet til en Blu-ray-utgivelse. Blant annet må det bygges opp en ny master. Hvis grunnlaget er dårlig, kan man også bli nødt til å restaurere hele filmen eller serien, noe som er svært kostnadskrevende, sier Gustav Wedel Jarlsberg.

Han er salgssjef hos Walt Disney Studios Home Entertainment, som blant annet sitter på rettighetene til Lost, Frustrerte fruer og Grey's Anatomy.

Naturlig med høyere priser

Fjerde sesong Lost koster på DVD-huset.no for tiden 199 kroner i DVD-format. Som Blu-ray stiger prisen til 649 kroner. Foto: DVDhuset.no
Fjerde sesong Lost koster på DVD-huset.no for tiden 199 kroner i DVD-format. Som Blu-ray stiger prisen til 649 kroner. Foto: DVDhuset.no Vis mer


En Blu-ray er altså ifølge våre kilder rent faktisk dyrere å produsere enn en DVD. I tillegg kommer bevisst prispolitikk.

- Ja, både oppstart- og produksjonskostnader er høyere. I tillegg kommer jo det faktum at en Blu-ray-utgivelse har betydelig bedre billedkvalitet enn en DVD-utgivelse. Derfor er det naturlig at studioer og distributører også differensierer prisene. Det er også viktig å være klar over at Blu-ray-prisene til butikk har sunket raskere enn det DVD-prisene gjorde den gangen DVD erstattet VHS, sier Pia Kevin, Trade Marketing Manager hos Universal Pictures Norway og Sony Pictures.

Universal formidler blant annet Heroes og House, mens Sony blant annet sitter på Seinfeld, Weeds og The Tudors.

DVD har blitt billig

- Vær forøvrig klar over at det går an å stille spørsmålet litt på hodet. Årsaken til de store prisforskjellene mellom Blu-ray og DVD er ikke nødvendigvis at Blu-ray er så dyrt, men at DVD har blitt så billig. Konkurransen i DVD-markedet er knallhard og det finnes nå en rekke aktører som tilbyr DVDer helt ned i under 50 kroner. Dermed fremstår kanskje en Blu-ray til 200 kroner som dyr. Men den som husker noen år tilbake, er klar over at DVDer for ikke så lenge siden kostet langt mer enn det de gjør nå, sier Risberg i SF Norge.

Sopranos Sesong 6, del 1 og 2 koster 199,50 kroner per stykk hos Platekompaniet.no. Som Blu-ray koster de 599 kroner. Foto: Platekompaniet.no
Sopranos Sesong 6, del 1 og 2 koster 199,50 kroner per stykk hos Platekompaniet.no. Som Blu-ray koster de 599 kroner. Foto: Platekompaniet.no Vis mer


- Ja, marginpresset er nok foreløpig langt større på DVD enn på Blu-ray. Derfor blir DVDer stadig billigere, mens Blu-ray-prisene ligger på et mer stabilt nivå. Og dermed øker prisforskjellen, sier Erga i Warner Bros.

Ikke alt vil bli Blu-ray

Utvalget av Blu-ray-titler er foreløpig langt mer beskjedent enn utvalget av DVD. Alle våre kilder er enige om at det vil bli et stadig bredere utvalg av Blu-ray-titler. Det er imidlertid ikke sikkert at alle dine favorittfilmer vil bli tilgjengelige som Blu-ray.

- Det meste av nye spillefilmer og serier gis nå ut i begge formater, selv om det fortsatt finnes unntak. Vi har for eksempel etter grundig vurdering bestemt oss for å kun gi ut den nye Eddie Murphy-filmen Imagine That på DVD. Det samme vil kunne skje med smalere titler. Bakgrunnen for denne beslutningen er at ikke alle filmer får like stor verdiøkning når de løftes over i Blu-ray-formatet. Det er først og fremst filmer med storslagne scener, mye action og natur som gis stor merverdi i Blu-ray-formatet, sier Jon Einar Sivertsen.

Han er daglig leder i Paramount Home Entertainment Norway, som blant annet distribuerer seriene Dexter og Sex and the City.

Ikke alt kan forsvare kostnadene

- Nei, det er ikke opplagt at samtlige eldre titler vil bli gjort tilgjengelige som Blu-ray. Som nevnt er det blant annet store oppstartkostnader knyttet til en Blu-ray-produksjon, ikke minst hvis råmaterialet er av dårlig kvalitet, noe som forutsetter en restaurering. En del titler er nok rett og slett ikke sterke nok til at de vil forsvare kostnadene ved konvertering til Blu-Ray, sier Wedel Jarlsberg i Walt Disney.

Lik pris om to år?

Hos CDon.no koster de to første The Tudors-sesongene 199 kroner per stykk som DVD. I Blu-ray-format er prisen 499 kroner per stykk. Foto: CDon.no
Hos CDon.no koster de to første The Tudors-sesongene 199 kroner per stykk som DVD. I Blu-ray-format er prisen 499 kroner per stykk. Foto: CDon.no Vis mer


Når kan vi så regne med at Blu-ray blir like billig som DVD?

- Jeg tror vel at prisene vil nærme seg hverandre i løpet av et par år, tror Kevin i Universal, og får støtte av Risberg i SF Norge.

- Vi tror vel at det vil være en prisforskjell et par år til. Men vi tror nok ikke at Blu-ray vil passere DVD-formatet i salgsvolum før i 2013, sier Risberg.

Eller ikke?

Men ikke alle er enige i at Blu-ray vil bli like billig som DVD.

- Svaret på dette spørsmålet er selvsagt helt avhengig av hva de ulike filmselskapene velger å gjøre og hvordan markedet utvikler seg. Prisene på Blu-ray vil nok synke noe, men dette vil skje gradvis etterhvert som markedet vokser og konkurransen blir sterkere. Jeg tror uansett de fleste aktører vil opprettholde en høyere pris på Blu-ray så lenge de to formatene står mot hverandre, sier Wedel Jarlsberg i Walt Disney.

- Prisforskjellene vil nok bli mindre. Men jeg tror identisk pris ligger langt frem, blant annet fordi DVDen i overskuelig fremtid vil være rimeligere å produsere, tror Sivertsen i Paramount.

Kilder: Håvard Erga - direktør i Warner Bros. Entertainment Norge AS, Gustav Wedel Jarslberg - salgssjef i Walt Disney Studios Home Entertainment, Pia Kevin - Trade Marketing Manager i Universal Pictures Norway og Sony Pictures, Svein Risberg - avdelingsleder kjøpefilm i SF Norge AS, Jon Einar Sivertsen - daglig leder i Paramount Home Entertainment ANS

Les også:

  • Blu-ray vs DVD: Fortsatt store prisforskjeller
  • Blu-ray på PCen
  • Blu-ray til folket
  • Trenger jeg egentlig Blu-ray?
  • I år får du Blu-ray-spillere til halv pris
  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer