Hvorfor er frakt inkludert i den nye momsgrensa?

- Enklere for Tollvesenet, sier FrP. - Mindre konkurranse, sier Høyre.

HØYERE, MEN: Momsgrensa som slår til fra nyttår blir høyere på papiret, men siden grensen nå inkluderer frakt, kan du risikere at den nye grensa blir lavere enn den gamle. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
HØYERE, MEN: Momsgrensa som slår til fra nyttår blir høyere på papiret, men siden grensen nå inkluderer frakt, kan du risikere at den nye grensa blir lavere enn den gamle. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det nye statsbudsjettet, som snart vedtas av et flertall på Stortinget, setter en ny grense for momsfri netthandel fra utlandet. Nå blir grensa 350 kroner, inkludert frakt, mot dagens grense på 200 kroner, uten frakt.

Dinside har i flere omganger forklart hvorfor dette med inkludert frakt er svært viktig.

Er fraktprisen 150 kroner eller mer, betyr det nemlig at den nye grensa blir like lav eller lavere enn dagens grense. Og med mindre prisene er inkludert frakt, blir den reelle grensa aldri 350 kroner.

Dessuten gjør det netthandelen vanskeligere, da du snart må sjekke sluttprisen inkludert frakt, og ikke bare vareprisen, for å se om du slipper moms og avgifter.

LES OGSÅ: «Momsgrense på grensa til juks» - alt om den netthandelsendringen

Så hvorfor skal momsgrensa plutselig inkludere frakt?

Vel, dette enkle spørsmålet viser seg å ikke ha enkle svar.

FOR TOLLVESENET: Gjermund Hagesæter (FrP) mener grensa inkluderer frakt så Tollvesenet skal få det enklere. Foto: STORTINGET
FOR TOLLVESENET: Gjermund Hagesæter (FrP) mener grensa inkluderer frakt så Tollvesenet skal få det enklere. Foto: STORTINGET Vis mer


«Enklere for Tollvesenet»

Den nye grensa starta med et forslag fra Høyre og FrP: Momsgrense på 500 kroner inkludert frakt. Det var etter forhandlinger med Venstre og KrF at grensa ble satt til 350 kroner, også da inkludert frakt.

FrP sin finanspolitiske talsmann, Gjermund Hagesæter, skriver til Dinside at frakt ble inkludert for å gjøre jobben enklere for Tollvesenet.

«Fraktkostnader er ofte inkludert i prisen man betaler i utenlandske nettbutikker. Da er det kun totalprisen som står oppført på pakken», skriver Hagesæter.

Så langt vi forstår, skal Tollvesenet med de nye reglene raskere se hvorvidt pakken er over eller under grensa. Fordi sluttprisen på pakka er det som gjelder, og ikke sluttprisen minus frakt.

Vil du ha en momsgrense som inkluderer frakt?

(Avsluttet)
Nei(71%) 3162
Kanskje om grensa blir høyere enn 350 kroner(23%) 1013
Ja(7%) 294
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ikke hørt argumentet

Vi stiller det samme spørsmålet til Høyre, som ber oss snakke med finanspolitisk talsmann Svein Flåtten.

- Hvorfor skal frakt inkluderes i den nye momsgrensa?

- Det er vel ikke noen mer bakgrunn enn at det ikke inngikk i den gamle grensa, begynner Flåtten.

Videre sier han at det trolig var for å ikke gjøre grensa for høy, med tanke på konkurransevilkårene til norske nettbutikker. At det var for å gjøre jobben enklere for Tollvesenet, som FrP mener, kjenner han ikke til.

Dinside har bedt Tollvesenet kommentere hvorvidt inkludert frakt vil ha noe å si for dem. De viser bare til at budsjettet ikke er vedtatt i Stortinget ennå, at spørsmålene er «av politisk karakter» og at de derfor ikke vil svare.

LES OGSÅ: Så mye sparer du på å handle fra Amazon

FOR KONKURRANSEN: Svein Flåtten (H) mener grensa inkluderer frakt for å skåne norske nettbutikker. Foto: STORTINGET
FOR KONKURRANSEN: Svein Flåtten (H) mener grensa inkluderer frakt for å skåne norske nettbutikker. Foto: STORTINGET Vis mer


Handler ikke på nett

Både Flåtten i Høyre og Hagesæter i FrP ville som nevnt ha en grense på 500 kroner. De har derfor ingen problemer med å innrømme at den nye 350-kronersgrensa ikke alltid blir spesielt gunstig.

- Ut fra det jeg kjenner til, varierer frakten veldig. Men jeg handler ikke på nett, så det vet jeg ikke så mye om, sier Flåtten til Dinside.

- Blir det ikke nå vanskeligere å handle på nett, når man må sjekke sluttprisen om ikke frakt er inkludert i vareprisene?

- På den måten kan det bli litt tungvindt, ja. Men overraskelser kan du få nå også, da ikke alle nettbutikker er like flinke til å oppgi omkostningene sine, svarer Høyre-politikeren.

Utvalgte fraktpriser

 • Amazon.co.uk: 67 + 22 kr/kg
 • netaporter.com: 123 kr
 • urbanoutfitters.com: 131 kr
 • thinkgeek.com: 62 kr
 • shoesbuy.com: 282 kr
 • nest.co.uk: 114 kr
 • dealextreme.com: inkludert
 • aliexpress.com: inkludert
 • (Hentet til artikkel i oktober, fra enten faste priser eller ved representative kjøp)

 • Jobber ikke for høyere grense

  - Hvor stor betydning for forbrukeren mener du den nye momsgrensa har?

  - Jeg tror det vil ha positiv innvirkning, selv når man ser på teknikalitetene rundt den. Det blir lettere å handle på nett når grensa er høyere, og vi har funnet en god balanse mellom det som gavner forbrukeren og konkurransen for netthandelen i Norge, mener Flåtten.

  - Dere ville ha en grense på 500 kroner inkludert frakt. Vil dere jobbe videre for komme dit?

  - Jeg mener vi har gjennomført det som stod i regjeringserklæringen. Vi sa vi skulle øke det, og det har vi gjort. Jeg oppfatter ikke at det automatisk blir et tema å komme med nye endringer neste år. Den jobben anser vi som gjennomført.

  LES OGSÅ: Vi har kåret Norges billigste nettbutikk

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer