Hvorfor er ikke min tid verdt noe?

Kommer jeg for seint til legen, må jeg likevel betale. Men er legen forsinka, har jeg ingen rettigheter.

HVOR LENGE ER DET GREIT Å VENTE HOS FASTLEGEN? Det spennende med legebesøk, er at du aldri vet hvor lenge du må vente. Men mens du må betale dersom du ikke møter, har du ingen rettigheter når det kommer til hva du kan kreve dersom fastlegen er forsinket. Foto: KRISTIN SØRDAL
HVOR LENGE ER DET GREIT Å VENTE HOS FASTLEGEN? Det spennende med legebesøk, er at du aldri vet hvor lenge du må vente. Men mens du må betale dersom du ikke møter, har du ingen rettigheter når det kommer til hva du kan kreve dersom fastlegen er forsinket. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er klart alle synes det er stas å sitte i timevis på ventekontoret til fastlegen og lese ukeblad ... Eller hva? Min lege har for eksempel alt fra fjorårets Kapital til dagens aviser. Ja, og noen godt leste sladreblader, selvsagt.

Når jeg går til legen, spør jeg alltid om det er lang ventetid når jeg ankommer. Nesten alltid blir jeg møtt med et - Neida, det er det ikke.

Så sitter man der. Og leser. Og venter.

Kapital. Hjem & Interiør. Avisa. Ser på klokka. Ser på de andre på venterommet. Enda to nummer av Kapital. Et (relativt) nytt sladreblad. Gjesper. Ser på klokka. Hører noen trøble med betalingsautomaten. Fikler litt med mobilen. Sjekker jobb-mail. Svarer på jobb-mail. Sniklytter på naboens samtale med sidemannen på den andre siden. Ser på klokka. Finner enda et (gammelt) sladreblad. Støl i rumpa av den harde stolen. Venterommet tømmes. Er stressa.

Det har gått en time.

Når søren er det min tur??

- Mamma, kan vi ikke bare gå? spør jenta som har sittet på venterommet like lenge som jeg.

En time. Det er lenge.

- Nei, vi kan ikke det, er svaret.

- Men hvorfor ikke? Det har jo gått så lang tid!

- Nei, men vi kan jo ikke det, vi har jo time, og da må vi jo betale, er svaret.

LES OGSÅ: Har du sjekket kjernejournalen din?

DU AVKREVES EGENANDEL: Møter du ikke til timen, vil du bli avkrevd egenandel. Foto: KRISTIN SØRDAL
DU AVKREVES EGENANDEL: Møter du ikke til timen, vil du bli avkrevd egenandel. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Hvorfor er det slik, at jeg må betale dersom jeg ikke møter til avtalt tid til fastlegen - når legen på sin side ikke har noen forpliktelser i forhold til å overholde tiden? Det er jo ikke slik at jeg får rabatt hos legen selv om jeg har måttet vente en time fordi legen er forsinka?

Jeg kontaktet Helsedirektoratet for å spørre:

Er det virkelig slik at jeg må finne meg i å vente på fastlegekontoret, uansett hvor lang tid det tar, og at jeg kan risikere å måtte betale for timen dersom jeg ikke har mulighet til å vente lenger, eller dersom jeg rett og slett blir lei og må gå?

Fra en pressetalsmann i Helsedirektoratet (som ikke vil navngis) får jeg vite at det ikke er noe i fastlegeforskriften som omhandler dette. Pasientrettigheter når det kommer til ventetid hos legen, er ikke lovregulert noe sted, ifølge denne (ikke navngitte) personen hos Helsedirektoratet.

- Det er ikke uvanlig at det er litt forsinkelser hos fastlegen, men det er jo også sånn at de plikter til å prioritere øyeblikkelig hjelp, sier vedkommende hos Helsedirektoratet.

- Og så er det vel alltid en kontordame der man kan snakke med dersom man føler at det går ut over alle støvelskaft.

Du skal altså i teorien kunne be om forståelse for at du må gå - og at du skal slippe å betale.

Din mening

Hvor lenge synes du det er greit å vente hos legen? (Avsluttet)
15 minutter(70%) 11254
30 minutter(26%) 4181
45 minutter(2%) 330
60 minutter(2%) 277
Ingen mening(1%) 119
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Men hvor går grensa for hva jeg synes er rimelig ventetid og hva forkontoret synes er rimelig ventetid?

Kanskje synes forkontoret at jeg bør forvente å måtte vente i en time - i alle fall all den tid at det kom inn to akutt-pasienter - som jeg jo bør ha full forståelse for?

Det hadde vært mye enklere om vi hadde en forskrift som definerer hvor lang ventetid som skal resultere i hvilke rettigheter.

Det bør ikke være opp til enhver å måtte kvinne seg opp til å ta en diskusjon med makta i forkontoret, det er rett og slett ikke alle dager man har lyst til det!

LES OGSÅ: Frikort hos legen? Slik får du tilbake pengene dine

Daværende helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad gikk i 2007 ut og krevde at legene måtte bli flinkere til å angi riktig tidspunkt for når de kaller inn pasienter.

Etter dette utspillet, ser det ikke ut til at det har vært noen politisk bevegelse på dette området.

Ifølge vår kontakt i Helsedirektoratet, ville det ikke være samfunnsøkonomisk lønnsomt å bruke tid på å lage et regelverk på dette.

KOSTBART: Å la pasientene vente på legetimen i timesvis, er definitivt en utgiftspost, ikke minst for arbeidsgiverne. Foto: NTB SCANPIX
KOSTBART: Å la pasientene vente på legetimen i timesvis, er definitivt en utgiftspost, ikke minst for arbeidsgiverne. Foto: NTB SCANPIX Vis mer


Men hva koster ikke all denne ventingen samfunnet? Ifølge NHO, koster en dags sykefravær bedriftene 2.900 kroner, hvorav halvparten er tap av produksjon. Det betyr at en times fravær koster bedriften rundt 190 kroner.

Totalt hadde vi cirka 13,8 millioner fastlegekonsultasjoner i 2014, ifølge SSB. Dersom alle disse i gjennomsnitt ventet i 60 minutter, og besøket var i arbeidstiden, kostet dette norske arbeidsgivere 2,622 milliarder kroner. Er ventetiden 30 minutter, koster det 1,311 milliarder kroner.

- Det er legenes vilkår som bestemmer hva du har rett på. Der finner du reglene for hva du må betale og hva du kan kreve. Det er for eksempel ingen grense for når du kan slippe å betale egenandel fordi du ikke har muligheten til å vente lenger, men de fleste leger vi la deg slippe å betale, sier Ingeborg Flønes, direktør for forbrukerservice hos Forbrukerrådet, til Dinside, og bekrefter dermed det vi har fått vite hos Helsedirektoratet.

Men dersom vi nå er lei av å vente: Hva da med legetimen?

Kan vi kreve å få time raskt, eller stiller vi på nytt bakerst i køen, og må innstille oss på et nytt opphold på venterommet om fire uker?

Nei, da havner vi bakerst i køen igjen.

Vi kan selvsagt bytte lege - det er jo tross at fritt legevalg. Men så spørs det om gresset er noe grønnere der.

Hvordan er det hos deg? Synes du ventetidene hos legen er greie? Og blir du behandlet skikkelig dersom du klager på lange ventetider? Del dine meninger i debatten nedenfor:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer