Priser på mat

Hvorfor er most syltetøy dobbelt så dyrt?

Most jordbærsyltetøy er nesten dobbelt så dyrt som vanlig syltetøy.

MOST SYLTETØY ER MYE DYRERE ENN VANLIG: Se prisforskjellen på most og vanlig syltetøy fra Nora: Prisforskjellen er på 40,83 kroner per kilo.

Nora most jordbærsyltetøy er 65 prosent dyrere enn det som ikke er most. Foto: Kristin Sørdal
MOST SYLTETØY ER MYE DYRERE ENN VANLIG: Se prisforskjellen på most og vanlig syltetøy fra Nora: Prisforskjellen er på 40,83 kroner per kilo. Nora most jordbærsyltetøy er 65 prosent dyrere enn det som ikke er most. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Dinside var ute i butikkene og sjekket priser på mange sorter pålegg, kom vi over en noe underlig prisforskjell:

Nora hjemmelaget jordbærsyltetøy koster 24,90 kroner hos Extra og Rema 1000, mens most utgave av samme type koster 40,20 kroner.

Omregnet til kilospris blir dette 62,25 kroner mot 103,08 kroner - en prisforskjell på 40,83 kroner per kilo.

Nora most jordbærsyltetøy er dermed 65 prosent dyrere enn den som ikke er most.

Hvorfor er det så stor forskjell på to varianter av samme produkt? Når bær-innholdet er nøyaktig det samme: Det er 60 prosent bær i begge variantene?

Og ja, før du leser videre: Du lager enkelt most syltetøy ved å kjøre vanlig syltetøy i blenderen. Det er billigere.

Her er prisene

Her er prisene som vi innhentet 6. september 2018. Dette er priser fra Rema 1000 og Extra - som har på øret like priser på disse to varene.

Prisene er innhentet i butikker i Akershus.

Legg også merke til at glasset med most jordbærsyltetøy inneholder litt mindre syltetøy enn glasset med vanlig hjemmelaget jordbærsyltetøy.

Pris Str Kg-pris
Nora hjemmelaget24,9400 g62,25
Nora hjemmelaget most40,2390 g103,08
Prisforskjell i kr.40,83
Så mye dyrere er most, i %65,59

Priskrig kan gjøre at man kan få det som oppfattes som underlige priser

Nora er et produkt fra Orkla Foods Norge. Vi spurte derfor Orkla Foods hva grunnen til prisforskjellen kan være - og om det er dyrere å produsere den moste enn den vanlige?

- Prisene på syltetøy og varer i andre kategorier kan variere. Dessverre så kan jeg ikke hjelpe deg her. Det er butikkene som setter prisene for varene de selger i sine butikker, sier Bjørn Brennskag, kommunikasjonssjef i Orkla Foods Norge til Dinside.

Vi har også spurt Coop, som er dagligvarekjeden Extra tilhører, og Rema 1000 om en kommentar til prisforskjellene.

Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop Norge, forklarer at slike prisforskjeller kan skyldes priskonkurranse:

- Det er beinhard konkurranse om å være billigst, og ingen kan være dyrere enn konkurrenten. Det gjør at man noen ganger får det som mange vil oppfatte som underlige priser som i dette tilfellet. Det kan være at en konkurrent, eller Extra, har kjørt en kampanje eller tilbud på det billigste produktet, og så har det utløst en priskrig som gjør at det blir stor prisforskjell på disse produktene. Ofte er dette produkter kundene kjøper mye av, og som det da er viktig å være billigst på, sier Harald Kristiansen i Coop Norge.

Rema 1000 har ikke svart på våre spørsmål, selv etter nesten ei uke.

Ikke samme prisforskjell fra annen produsent

Om du er ute etter most jordbærsyltetøy og ikke ønsker å gå for billigtrikset å kjøre vanlig syltetøy i blenderen, kan det være en mulighet å se på andre produsenter, hvor det kanskje ikke er de samme prisforskjellene på most og vanlig.

Ta for eksempel den lokale varianten som vår lokale Rema 1000-butikk fører: Syltetøy fra Askim frukt- og bærpresseri.

Rema 1000 tar 56 kroner for 600 gram med vanlig jordbærsyltetøy fra Askim, mens most variant fra samme produsent koster 57,50 kroner - da med lik størrelse.

Det er en minimal prisforskjell på 2,50 kroner per kilo - og der er altså most kun 2,68 prosent dyrere enn vanlig.

Og ja, most jordbærsyltetøy fra Askim er her 7,25 kroner billigere per kilo enn most fra Nora - som da er 7,6 prosent dyrere i butikkene akkurat nå.

Det aller billigste syltetøyet får du imidlertid ved å velge syltetøy fra butikkenes egne merkevarer - som du kan lese mer om her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer