Hvorfor får du røde kinn i kulda?

Her er forklaringen.

VI SER BLODÅRENE: Rødfargen skyldes at blodårene ikke klarer å trekke seg sammen i kulda og derfor synes igjennom huden. Foto: Science Photo Library
VI SER BLODÅRENE: Rødfargen skyldes at blodårene ikke klarer å trekke seg sammen i kulda og derfor synes igjennom huden. Foto: Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I natt hadde vi den kaldeste natten før jul, ifølge Meteorologisk institutt. Kaldest var det på Røros med hele 36, 8 minusgrader.

Storm.no melder også om tosifrede antall kuldegrader i helgen – og det både på Sør-, Øst- og Vestlandet. Nord-Norge vil imidlertid få et par milde dager, før kulden kommer tilbake i juleuken.

Les også: Dette gjør kulda med deg

Mye rødt før jul

Så hvis du er ute på julehandel de neste dagene kommer det gjerne ikke som noen overraskelse at du vil se mye av dette: Røde ansikter.

Men har du noensinne tenkt over hvorfor huden blir så rød når det er kaldt?

Nysgjerrigper.no har svaret. De har spurt forsker ved Fysiologisk institutt ved Universitetet i Oslo, Lars Walløe, om nettopp dette.

Les også: Er det farlig med vått hår i kulda?

Vi ser blodårene

- I huden finnes mange små blodårer, som kan både trekke seg sammen og utvide seg. Det er nervene som styrer dette, forklarer Walløe til nysjgerrigper.no.

Ifølge Walløe vil nervene normalt gi beskjed til blodkarene om å trekke seg sammen for at kroppen ikke skal miste varme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer