Hvorfor får jeg ikke full lønn når jeg er syk?

Tror du at du har full lønn under sykdom? Det er feil. Tjener du godt vil du nemlig ikke få full lønn når du blir sykemeldt. Også feriepengene dine får svi... For å sikre deg 100 prosent dekning må du skaffe deg en avtale med sjefen.

Publisert

Sykepengene skal i utgangspunktet tilsvare den lønnen du hadde på det tidspunktet du ble syk. Problemet er at sjefen din ikke trenger å betale sykepenger, for den delen av inntekten din som overstiger seks ganger grunnbeløpet i folketrygden på årsbasis.

Fra 1. mai 1999 er grunnbeløpet på 46.950, noe som vil tilsvare en årslønn på 281.700 kroner.

All lønn som overstiger 281.700 kroner vil du altså ikke få dekket, hvis du ikke har en egen avtale om det med arbeidsgiver.

Sykepenger

Du har krav på sykepenger når du blir arbeidsufør på grunn av sykdom, eller skade. For å få sykepenger må du imidlertid ha vært i arbeid i minst 14 dager. Sykepenger gis i opptil ett år

Denne 14 dagers grensen gjelder imidlertid kun ved sykdom, og ikke når arbeidsuførheten skyldes yrkesskade.

Du har krav på sykepenger uansett om du har blitt syk, eller skadet på fritiden, og det har heller ikke noe å si om du selv er skyld i sykdommen, eller beinbruddet.

Du må melde fra til arbeidsgiveren allerede etter første fraværsdag, og sjefen er forpliktet til å betale sykepenger allerede fra den første dagen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer