Kommentar

– Hvorfor får jeg ikke «gullrenta»?

Banken min har «norgeshistoriens laveste boliglånsrente», men det får ikke jeg nyte godt av.

ØKONOMI: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl forteller hvordan din økonomi kan bli. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert

Før helga kuttet Nybygger.no, som er en del av Sparebanken Øst, boliglånsrenta til 1,20 prosent effektivt. Dette er den laveste renta bankens kunder kan få, samt det de mener er landets laveste boliglånsrente noen sinne:

- Vi har sett tilbake helt til 1820, og mener dette blir norgeshistoriens laveste boliglånsrente, sa kundedirektør Kjartan Reve i Sparebanken Øst til Dagens Næringsliv i forbindelse med rentekuttet.

Selv har jeg boliglånet mitt hos denne banken, så da var dette er svært gledelig nyhet å få på en fredag.

Men, lykken snudde fort, for jeg må nemlig se langt etter «gullrenta».

For lavt lån

Det er én grunn til at jeg ikke får boliglånsrenta på 1,20 prosent:

Lånet mitt er på under to millioner kroner, og i prislista til Nybygger.no står det at det kun er kunder med lån på over to millioner som kan få den laveste renta.

STOR RENTEFORSKJELL: De med lave lån må betale høyere rente enn de med høye lån hos Nybygger.no, og dette er slett ikke unikt. Foto: Skjermdump
STOR RENTEFORSKJELL: De med lave lån må betale høyere rente enn de med høye lån hos Nybygger.no, og dette er slett ikke unikt. Foto: Skjermdump Vis mer

Som du ser av prislista, er det også ganske stor forskjell i renta boliglån over to millioner får i forhold til de under «den magiske milliongrensa»:

  • Det skiller 0,71 prosentpoeng mellom boliglån for 75 prosent og 85 prosent belåningsgrad
  • I tillegg er det to boliglånsprodukter som er «utgåtte» (deriblant det boliglånet jeg har), med renteforskjell på 0,29 og 0,81 prosentpoeng sammenlignet med den laveste renta banken tilbyr

Så, jeg er altså «gått ut på dato»?

Selvfølgelig har jeg kontaktet banken og spurt om jeg kan få renta på 1,20 prosent, men svaret er «nei», for lånet mitt er for lavt.

Jeg skjønner jo dette svaret ut fra prislista der det står at «gullrenta» kun innvilges til lån over to millioner, og at jeg da faller utenfor med mitt lån.

Men, én ting synes jeg likevel er frustrerende: Jeg som har lavt lån og lav belåningsgrad (under 50 prosent av boligverdi) blir «straffet» med høyere rente.

For med lavt lån, lav belåningsgrad og et ganske solid innskudd på sparekonto hos banken, er jeg (i alle fall i egne øyne) en ganske så god og trygg kunde.

Men, altså ikke en kunde banken synes er verdt å satse på?

Dette svarer Nybygger.no/Sparebanken Øst

Dinside har sendt noen spørsmål om rentekuttet til banken, og dette svarer kundedirektør Kjartan Reve i Sparebanken Øst:

  • I prislista står det at kundene må ha over to millioner i lån for å få den laveste renta – hvorfor? Hva skjer med renta til de med lån over to millioner når de kommer under denne summen? For å kunne tilby renter helt ned til 1,10 og 1,20 prosent, er vi avhengig av at kundene er selvbetjente og at vi får et tilstrekkelig høyt volum til å dekke kostnadene våre. Renta forblir det samme selv om kundene nedbetaler lånet sitt og kommer under to millioner i lån.
  • Det står også at to produkter er «utgått» i prislista (boliglån 60% og 70%) – hva betyr dette for kundene som allerede har disse produktene? Tidligere hadde vi et produkt som het «Boliglån 70%» med rente på 1,49 prosent, men dette har vi nå utvidet til å gjelde inntil 75 prosent belåning, samt satt ned renta til 1,20 prosent. De eksisterende kundene som hadde dette produktet ble nylig varslet om at de får redusert rente. Før hadde vi også et boliglån innenfor 60 prosent belåning inntil to millioner, som vi ikke selger lenger, men kunder som allerede har produktet får fortsatt beholde det, siden de ikke nødvendigvis kvalifiserer til vårt nye produkt som har beløpsgrense på over to millioner.
  • Hvordan vil dere gi kunder med lave lån (under to millioner) og med lav belåningsgrad konkurransedyktige vilkår? Våre aller beste priser tilbyr vi til kundene med høy egenkapital og god sikkerhet. Samtidig tilbyr vi ulike betjeningskonsept til ulike kundegrupper, for eksempel via Dinbank.no for de under 34 år som låner inntil to millioner eller har lavere belåningsgrad.

- Smålånskunder betaler dyrt

Nå skal det sies at det slett ikke er uvanlig at kunder med lave lån og lav belåningsgrad ikke får nyte av bankenes laveste renter, og Nybygger.no/Sparebanken Øst er ikke alene om denne praksisen.

Dette fant nemlig Dinside for ikke så lenge siden, da vi sjekket prislistene til Norges to største banker (DNB og Nordea), samt snakket med Renteradar og Forbrukerrådet.

- Det er åpenbart at de med små boliglån betaler høyest rente, og at denne kundegruppa har mye å spare på å bytte bank. I utgangspunktet burde kunder med små boliglån få lavere boliglånsrente enn de med store boliglån, siden de med små lån ofte har bedre sikkerhet, altså lav belåningsgrad, og enklere kan betjene renter og avdragsbetalinger, sa Sindre Noss i Renteradar.

- Prut, eller bytt bank

Ifølge siviløkonom Hallgeir Kvadsheim er det tre hovedgrupper som peker seg ut ved å ha fått gode boligrenter etter de siste rentekuttene:

  • Fagforeningsmedlemmer - eksempelvis gjennom Danske Bank/Akademikerne, Handelsbanken/Juristforbundet, Sparebank1/LO og Nordea/YS
  • Unge førstegangskjøpere - LO/Ung gir, blant annet, renterabatt
  • De med høy sikkerhet - før gikk grensa på 60 prosent, men nå må du gjerne ha lånet innenfor 50 prosent av boligens verdi for å få «gullrente»

Vel, dette siste punktet gjelder tydeligvis ikke alltid...

Videre råder Kvadsheim deg til først å prøve å få renta lavere i din eksisterende bank, rett og slett ved å prute. Det koster banken flerfoldige tusenlapper å kapre én ny kunde, så derfor har den mye å gå på for å beholde én eksisterende kunde. Hvis det ikke funker, bør du vurdere å bytte bank, skriver siviløkonomen på Pengeverkstedet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer