Hvorfor må du betale så mye mer for skolemelk?

Det er opptil 55 prosent dyrere å få melk på skolen, sammenliknet med prisene for melk i butikkene. Skal du ha nyheten yoghurt som «skolemelk», blir det enda verre. Da er prisforskjellen hele 148 prosent.

HVORFOR KOSTER SKOLEMELKA MER? På skolen er lettmelka billigere enn ekstra lett, men i butikkene er det omvendt.  Foto: KRISTIN SØRDAL
HVORFOR KOSTER SKOLEMELKA MER? På skolen er lettmelka billigere enn ekstra lett, men i butikkene er det omvendt. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er den tiden på året da foreldre med barn i grunnskolen kan bestille skolemelk. Barna får lapp med hjem, og du kan enkelt bestille skolemelk via Tines skolemelkportal.

I år får mange barn i tillegg mulighet til å bestille yoghurt gjennom skolemelkordningen. Og yoghurt er det jo mange barn som gjerne vil ha.

Men der bør du passe på prisen - og innholdet!

LES OGSÅ: 500 prosent dyrere for ett og samme pålegg!

148 prosent dyrere!

Skoleyoghurten som blir markedsført og solgt via skolemelkordningen er nemlig laktosefri. Hege Rognlien i Tine forteller at dette er et produkt som har vært etterspurt av mange foreldre.

Problemet er at det langt fra er alle barn som behøver laktosefrie produkter, og for dem blir dette er veldig dyrt alternativ:

MYE BILLIGERE! Dette er mye billigere enn å bestille skoleyoghurt med vaniljesmak - om du ikke må ha laktosefrie produkter. Foto: KRISTIN SØRDAL
MYE BILLIGERE! Dette er mye billigere enn å bestille skoleyoghurt med vaniljesmak - om du ikke må ha laktosefrie produkter. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


  • Laktosefri skoleyoghurt med vaniljesmak er 37 prosent dyrere (per kilo) enn ett tilsvarende produkt i butikken, mens skoleyoghurten er 148 prosent dyrere enn ett tilsvarende beger med vanlig vaniljeyoghurt i butikken.
  • Skoleyoghurten kommer i 100 grams beger og koster 6 kroner per beger, mens laktosefri yoghurt kan kjøpes som 4-pakning à 125 gram - med en stykkpris per beger på 5,50 kroner i butikken. Vanlig vaniljeyoghurt selges i 4-pakning à 150 gram, hvor hvert beger koster 3,60 kroner.
- De nye skoleyoghurtene kommer i 100 g beger med skje i lokket, og i størrelser barna kan spise på skolen, sier Rognlien fra Tine, og forklarer prisforskjellen med volum og distribusjon.

Hun sier videre at det blir feil å sammenlikne skoleyoghurtene med de som selges i 4-pakning i butikken, fordi dette er et helt annet produkt.

Men ettersom laktoseredusert yoghurt er det eneste valget for de som ønsker yoghurt på skolen, blir det et veldig kostbart valg for for de som egentlig bare har lyst på yoghurt, men som fint kan spise vanlig yoghurt.

- Siden dette er et testprosjekt, og fordi mange har ønsket seg et laktoseredusert produkt, tenkte vi at vi ville tilby et produkt som flest mulig kan prøve: Barn som tåler laktose kan også spise laktosefritt, sier Rognlien til Dinside.

Butikk vs skole
ProduktSkole enhetsprisSkolepris per l/kgDagligvare per enhetDagligvare per l/kgPrisforskjell krPris-
forskjell %
Lettmelk4,74/250 ml18,9615,40/1 l.15,403,5623,12
Ekstra lett melk4,77/250 ml19,0812,30/1 l.12,306,7855,12
Vanilje yoghurt6,00/100 g6014,50/4x150 g24,1735,83148,24
Laktosefri yoghurt vanile/blåbær6,00/100 g6021,90/4x12543,8016,2037
Lettmelk 0,5 l.4,74/250 ml18,960,5 l./11,6023,204,2422,36
Prisene for 1 l. lettmelk, ekstra lett og 4-pk. vanlig vaniljeyoghurt er innhentet hos Coop
Obs i Oslo 26/8-15. Prisene for laktosefri yoghurt og 0,5 l. lettmelk er innhentet ved
Rema 1000 i Akershus 28/8-15.
For øvrig er prisene på ekstra lett melk identiske hos Rema 1000 og Coop,
lettmelken (1 l.) er 10 øre billigere hos Rema 1000,
og vaniljeyoghurten er 50 øre billigere på Rema enn på Coop.


LES OGSÅ: Kjøper du refill? Sjekk om det lønner seg!

Ekstra lett eller lett?

Som du kan se av prisoversikten ovenfor, er det dyrere å kjøpe ekstra lett melk enn å kjøpe lett melk, via skolemelkordningen. Dette er motsatt av prisbildet i butikken: Der koster det mindre med ekstra let melk, enn det gjør med lettmelk.

- Hvorfor er ekstra lett melk dyrere som skolemelk, enn lettmelk?

- Det er butikkene som setter priser ut i butikk, det er det ikke Tine som gjør. Men ut fra Tine skal ikke differansen være tilsvarende, vi kjenner ikke igjen disse tallene, sier Hege Rognlien i Tines kommunikasjonsavdeling til Dinside.

- Men skolemelken er dyrere enn melken i butikken. Det handler om distibusjon, volumet og at den ene er tilsatt D-vitamin, sier hun videre. Enhetsprisen på 1 liter melk er noe lavere enn på skolemelken, og skolemelken har mindre volum. Samt at leveransene til skolene er mer spredt, det er hovedårsaken til at det er prisforskjell, sier Rognlien til Dinside.

FORKLARINGEN? Er nøkkelhusslsmerket forklaringen på at ekstra lett melk er billigere i butikken, enn lettmelk? Foto: KRISTIN SØRDAL
FORKLARINGEN? Er nøkkelhusslsmerket forklaringen på at ekstra lett melk er billigere i butikken, enn lettmelk? Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Hun sier videre at differansen på ekstra lett melk og lettmelk i butikkene kan ha med priskonkurranse i butikkene, på nøkkelhullsmerkede varer å gjøre.

- Men det forklarer ikke hvorfor ekstra lett melk er dyrere enn lettmelken på skolen, når det er omvendt i butikkene?

- Det er en liten differanse mellom lettmelk og ekstra lett ut fra oss, men vi kjenner ikke igjen prisdifferansen du viser til, uttaler Rognlien.

- Vi er konsistente i prissettingen ut fra Tine. Tine lettmelk koster mindre ut fra Tine enn Tine ekstra lett gjør, og dette gjelder både til butikk og til skole, sier Rognlien til Dinside.

Vi har spurt Coop Norge hva prisforskjellen på ekstra lett melk og lettmelk i butikkene skyldes.

- Vi følger markedet og konkurransen, svarer Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop Norge, til Dinside.

Han sier han ikke har mulighet til å utdype bakgrunnen for prissettingen videre.

Hvor er konkurransen?

Din mening

Bør skolene tilby meieriprodukter fra flere aktører? (Avsluttet)
Ja, absolutt(89%) 3492
Nei, ingen vits(9%) 355
Vet ikke(2%) 73
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Dersom du ønsker at barnet ditt skal ha melk eller annen drikke til skolematen, har du kun ett valg: Det er Tine som leverer denne tjenesten til norske skoler.

På Facebooksidene til Q-meieriene er det flere som etterlyser Q-produkter i skolen. På spørsmål om hvorfor ikke Q-meieriene har et skoletilbud, forklarer Q-sjef Bent Myrdahl til Dinside at Tine har en distribusjonsløsning - noe Q-meieriene ikke har.

- Kan dette være aktuelt for dere?

- Ja, det kan være aktuelt for oss nå, ettersom vi kan nå skolene via Bama/ASKO. Vi har fått mange henvendelser om dette og vil vurdere dette i løpet av høsten og se om det er praktisk mulig å få til et opplegg med Bama eller ASKO, uttaler Q-sjef Bent Myrdahl til Dinside.

- Men prinsipielt mener vi at skolemelkordningen burde være nøytral og drives av Opplysningskontoret melk.no, understreker Q-sjefen.

Han forteller også videre at de kommer med flere produkter nå i høst, som passer i matboksen til barna, til barnehage og skole. Dette er blant annet Skyr i matpakkevennlig format som skal holde seg fint i matboksen i mange timer, selv om det er et meieriprodukt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer