Hvorfor snakker du i søvne?

Det er visst ikke uvanlig.

Er det ofte du våkner av at samboeren snakker i søvne? Foto: colourbox.com
Er det ofte du våkner av at samboeren snakker i søvne? Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En av de mest irrirterende nattlige uvanene må vel bli snorking, men for enkelte som ikke sover så hardt kan kanskje det å snakke i søvne være like irriterende. I motsetning til snorking, som alltid er irriterende, kan det enkelte ganger være underholdende å høre på noen som snakker i søvne, og det skal visst ikke være så unormalt heller.

- Når vi er våkne registrerer vi mye forskjellig i løpet av en dag, og det er dette som bearbeides når vi sover. Å snakke i søvne er et uttrykk for de hjerneprossesene som forgår i søvne, sier professor og leder ved Dansk senter for søvnmedisin på Glostup sykehus, Poul Jennum til Videnskab.dk.

Les også: 10 syke søvnlidelser

En hemning svikter

Når du sover har hjernen en aktiv hemning som skal gjøre at du er rolig når du sover. Det er denne hemningen som gjør at du for eksempel ikke begynner å gå rundt i søvne, og det er den som skal hindre deg i å snakke.

Enkelte ganger er det slik at denne hemningen svikter og du kanskje går i søvne eller begynner å snakke.

- Det er det samme som skjer når noen går i søvne, men det kommer til utrykk i litt mer komplekse aktiviteter enn det er å snakke i søvne, sier Jennum.

Les også: Redd du ikke får sove i natt?

Du snakker ikke om det du drømmer

Mange mener at det en person snakker om i søvne er det personen drømmer om, men slik er det altså ikke kan professoren fortelle. Grunnen til at det ikke er en drøm personene snakker ut i fra, kommer av at du ikke er på det nivået i søvnen hvor du drømmer.

- Når man snakker i søvne skjer dette som oftest i non-REM-søvnen som er før du begynner å drømme, og tankene dine er ikke fullt så fantasifulle som de er i drømmestadie. Snakkingen og bevegelsene er derfor automatiske og kommer ikke av som eventuelt skjer i drømmen, sier han.

Les også: Er du underernært på søvn?

Egentlig bare meningsløst snakk

Mange har kanskje hørt at du kan spørre en person som snakker i søvne om hva som helst og vedkommene vil svare ærlig, men dette er egentlig bare tull. De færreste snakker nemlig forståelig, og det kan derfor raskt blir mosforståelser, og ikke være sant.

- Hjerneprossenene som foregår i hjernen vår når vi sover er egentlig veldig tilfeldige. De avspeiler kun det vi har opplevd gjennom dagen, og trenger derfor ikke å ha noe interessant innhold. I tillegg har de en tendens til å komme ut uten at det gir noen mening, sier Jennum.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer