Hvorfor spise busemenn?

Kun 4,5 prosent tilstår at de gjør det.

SOSIALT TABU: Mange vil nok rynke på nesa hvis du piller nesa i offentlighet. Men det å spise busene er et enda større sosialt tabu. Foto: Colourbox.com
SOSIALT TABU: Mange vil nok rynke på nesa hvis du piller nesa i offentlighet. Men det å spise busene er et enda større sosialt tabu. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Studier avslører at nesten alle plukker seg i nesa.

I en amerikansk undersøkelse fra 1995, publisert i Journal of Clinical Psychiatry, svarte hele 91 prosent av de 254 voksne deltakerne at de var nesepillere. Kun 75 prosent trodde imidlertid at dette var noe de fleste gjorde.

Derfor piller du nese

Trolig store mørketall

En nyere indisk studie fra 2001 viste lignende funn. Nesten alle av de 200 ungdommene som deltok innrømmet at de plukket seg i nesa – i gjennomsnitt fire ganger om dagen.

Kun 4,5 prosent tilsto imidlertid at de puttet «gullfunnet» i munnen.

Siden det å spise busemennene sine er slik et stort sosialt tabu, er trolig andelen langt høyere i virkeligheten, skriver New Scientist.

Ti kulturelle tabuer

Den britiske matskribenten og TV-verten Stefan Gates hevder blant annet i sin bok «Gastronaut» at 44 prosent av de menneskene han har spurt, har spist sine egne busemenn etter at de er blitt voksne, ifølge Forskning.no.

Svar: Hygienehypotesen

Men selv om tall fra undersøkelser gjerne er lavere enn erfaring tilsier, leder dette uansett til spørsmålet: Hvorfor velger noen å spise sine egne klumper med tørket neseslim?

Stem her!

Helt ærlig - spiser du busemenn? (Avsluttet)
Ja, ofte(34%) 2021
Nei, aldri(22%) 1325
Ja, av og til(22%) 1322
Nei, kun da jeg var liten(15%) 884
Ok, en veldig sjelden gang(6%) 355
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Lei av snørr og hoste?

- Næringsinnholdet i snørr er ubetydelig, sier den indiske nesepilleforskeren Chittaranjan Andrade til New Scientist.

Med andre ord er det lite sannsynlig at vi utnytter dem for deres verdi som føde.

Det finnes imidlertid en mer logisk forklaring. Hygienehypotesen.

Avhengig av nesespray?

Styrker immunforsvaret

Forskere finner stadig flere beviser for at for lite kontakt med bakterier og virus øker mottakeligheten for allergiske sykdommer.

Allergi kan skyldes mangel på denne

Snørret er nemlig en del av immunforsvaret vårt. Det fanger opp støv, pollen, bakterier og virus slik at det ikke følger med lufta ned til lungene når vi puster. Etter hvert til snørret tørke inn rundt partiklene som det har fanget, og det blir til en busemann.

Hypotesen støttes av den østerrikske lungespesialist, doktor Friederich Bischinger, som mener snørrspising er en flott måte å styrke immunforsvaret på.

Maten som styrker immunforsvaret

- Barn bør oppmuntres til å pille nese. Det er en helt naturlig respons og har klare fordeler, sier han, ifølge Dagbladet.no.

- Gratis medisin

Når miksen av bakterier og andre smittestoffer når tarmsystemet, virker det nemlig akkurat som medisin, hevder professoren.

- Moderne medisin prøver hele tiden å få til det samme igjennom mer kompliserte metoder. Folk som spiser buser styrker immunsystemet gratis, sier han til db.no.

Slår allergialarm

Det er godt mulig – men den eneste studien som er utført på området, en undersøkelse ved State University of New York fra 1966, fant imidlertid at folk som spiste busene sine ganske enkelt gjorde det fordi de fant dem «velsmakende».

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer