Hvorfor stiger strømprisen?

Det er forventet lite nedbør og kalde netter i tiden fremover. Samtidig er atomkraftverket Barsebãck nede for vedlikehold. Dette gir prishopp på strøm.

Hvorfor stiger strømprisen?
Publisert

Plutselig, midt i en varmebølge, varslet i forrige uke en lang rekke strømselskaper prisøkninger på strøm. Årsakene er sammensatte, men de løper sammen i den nordiske kraftbørsen Nordpool på Lysaker utenfor Oslo.

Mer finansielt

Nordpool er en felles kraftbørs for Norge, Sverige, Finland og delvis Danmark. Det er ikke nok overføringskapasitet mellom disse markedene til at prisene alltid utvikler seg likt, men under vanlige forhold ser vi at børsen har gitt Norden forbløffende like strømpriser på engros-leddet.

Nå er kraftbørsen på Lysaker ikke bare en markedsplass mellom dem som har for mye og dem som har for lite kraft. Store, finansielle aktører tar også posisjoner i kraftmarkedet, på samme måte som de gjør det i gull og utenlandsk valuta.

Etterhvert står disse rent finansielle avtalene for brorparten av volumet på kraftbørsen, som tidligere i år en enkelt dag omsatte for flere penger enn Oslo børs.

Nå kontrakten forfaller til levering, må kraften være solgt til noen som skal bruke den. Derfor vil det reelle behovet til slutt styre prisen. Men det finansielle markedet vil kunne bidra til å skyve tilbud og etterspørsel noen uker frem og tilbake i tid. Om kraftprodusentene ser høye priser på kraftbørsen for kraft med levering i uke 45, vil de forsøke å produsere mest mulig da, og heller skru igjen kranene i uke 34.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer