Pris på strøm

Hvorfor varierer strømprisen så mye? Dette må du vite

Stikkord er strømsoner, nettleie, kilowattpriser og avgifter.

OPPVARMING: Mesteparten av strømforbruket i Norge går til oppvarming, følge strømselskapene.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .
OPPVARMING: Mesteparten av strømforbruket i Norge går til oppvarming, følge strømselskapene. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX . Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste dagene før jul så vi mange saker om at strømmen er rekorddyr, og at vi må forvente høye priser gjennom hele vinteren. Men hva er det egentlig som påvirker og regulerer strømprisene?

Først av alt: Du betaler nettleie til nettselskapet i din region, og en pris pr kilowatt du forbruker av strøm. Denne vil variere med hvor man kjøper strømmen sin fra, og hvilken avtale man har. I tillegg kommer avgifter til staten.

Landet er i tillegg inndelt i fem strømsoner. På enkelte kalde dager kan det være prisforskjeller mellom lregionene, ifølge Jeanne Katralen Tjomsland, kommunikasjonsdirektør hos Fjordkraft.

- Det skyldes at forbruket, kraftproduksjon samt overføringskapasiteten ikke er likt for alle regionene, forteller hun.

Spotpris mest populært

- Strømmen som brukes i Norge kjøpes av kraftleverandører på den nordiske kraftbørsen kalt Nord Pool. Hvor mye strøm som er til salgs og hvor mye strøm vi som strømkunder vil kjøpe, avgjør hva prisen på strømmen blir, forklarer Rita Lund Thune, PR-ansvarlig hos Norges Energi.

- Været, prisen på kull, CO2-kvoter og elsertifikater er også faktorer som påvirker strømprisen, legger hun til.

- De aller fleste i Norge har en spotprisavtale på strøm, og det betyr at kunden betaler det samme for strømmen som det strømleverandørene selv gjør når de kjøper inn strømmen, sier Rita Lund Thune, PR-ansvarlig hos Norges Energi.

I tillegg kommer et påslag som varierer med strømselskap og avtalen du har valgt.

Stor andel avgifter

Når du mottar strømregningen, vil to tredjedeler av den være avgifter til staten og nettleie, ifølge Thune.

- Nettleie betales til det lokale nettselskapet som finnes i din region, og du har ikke anledning til selv å velge nettselskap, understreker hun.

I nettleien ligger kostnader knyttet til ledningsnettet og strømmåleren.

- Nettleien er lavere i store byer enn på landet fordi byer er tettere bebygd og det er flere å fordele kostnadene på. Nettleien faktureres oftest sammen med strømmen slik at man får alt på én faktura, sier Jeanne Katralen Tjomsland, kommunikasjonsdirektør hos Fjordkraft.

Slik sammenligner du strømpriser

På Forbrukerrådets tjeneste Strømpris.no kan du sammenligne strømprisene hos ulike strømleverandører.

Før du gjør det, bør du se på hva fastbeløpet du betaler i måneden er pr i dag, og hva påslaget er per kilowattime.

Sjekk også at du får alle priser opplyst inkludert moms.

- Ingen kan leve av å gi bort strøm – så har du fått et gratistilbud eller liknende, er det viktig å spørre og følge med på hva som skjer med prisen og påslaget når kampanjeperioden er over, råder Tjomsland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer