Hvorfor vil kvinner ha større bryster?

Hvert år utføres det tusenvis av kosmetiske inngrep i Norge. Nå har forskere sett på den viktigste drivkraften bak dette.

En av de viktigste årsakene til at kvinner forstørrer brystene sine, er at kvinnene vil føle seg mer feminine.  Foto: Colourbox.com
En av de viktigste årsakene til at kvinner forstørrer brystene sine, er at kvinnene vil føle seg mer feminine. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det hele startet i 1895 i Tyskland. Her ble den første brystforstørrelsen gjort ved å bruke kroppsfettet til kvinnen, ifølge Wikipedia. Etter hvert gikk man over til å sprøyte inn blant annet parafin i brystene. Først etter andre verdenskrig begynte man å bruke silikon for å øke bryststørrelsen. Noen bruker også saltvannsproteser.

Ifølge Pasienthåndboka finnes det ingen offisiell statistikk over antall inngrep som utføres hvert år, men trolig gjøres det mellom 8.000 til 9.000 kosmetiske inngrep i Norge hvert år. Og mellom 50.000 og 100.000 norske kvinner har silikon i brystene sine.

Vi vil ha silikonpupperHva koster silikonpuppene?Fikser på kroppen i lunsjen

Spørsmålet ekspertene nå har spurt seg er hvorfor?

En av de viktigste årsakene ifølge en ny undersøkelse, er at kvinnene vil føle seg mer feminine.

Flere faktorer som seksualitet

Men når forskerne har sett på de psykologiske prosessene som ligger bak kvinners beslutninger om å få silikon i brystene ligger også andre faktorer som selvfølelse, ønske om idealfigur, kommentarer fra andre, seksualitet og media, ifølge nettsidene til Folkehelseinstituttet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer