Hypokonder eller dødssyk?

Er du usikker på om du skal gå til lege med et lite problem som ikke ser ut til å forsvinne? Les om hvilke problemer som kan være symptomer på livstruende sykdommer.

Publisert
Sist oppdatert

Kroppen din vil sende deg signaler når noe er galt. Men ofte er det vanskelig å avgjøre om en ubehagelig tilstand virkelig er kroppens advarsel om noe alvorlig. Skyldes hodepinen et glass rødvin for mye eller er det et tegn på en kommende hjerneblødning?

Heldigvis er det ofte slik at legen gjennom noen enkle prøver kan avkrefte frykten for de dødelige sykdommene. Men noen ganger er et relativt uskyldig problem et symptom på at noe er alvorlig galt. Les våre 7 råd for når du bør ta problemene på alvor og oppsøke lege straks:

  1. Uforklarlig vekttapDersom du har mistet vekt eller mistet appetitten uten noen egentlig grunn er det grunn til å ta dette alvorlig. Når du trener mer eller spiser sunnere er det jo en hyggelig effekt at noen kilo forsvinner. Men dersom du ikke endrer noe i livsstilen og allikevel går ned i vekt bør du kontakte lege for å få en vurdering. Mulige alvorlige årsaker er kreft eller andre alvorlige problemer i fordøyelsesystemet.
  2. Slurvete uttale og svimmelhetDersom du eller noen du kjenner begynner å slurve med uttalen av ord og opplever tretthet, prikking i huden og generell forvirring bør du kontakte lege øyeblikkelig. Dette er typiske symptomer på hjerneslag som må behandles så raskt som mulig. Rask behandling kan redde liv og forhindre permanente skader hos den som blir rammet.
  3. Svart avføringLakris og rødvin kan ha en tendens til å gjøre avføringen veldig mørk. Men du har svart eller svært mørk avføring uten noen egentlig grunn kan dette være et tegn på melena - en blødning fra en svulst i magen eller tarmsystemet. Du bør straks oppsøke lege for å avgjøre om blødningen er alvorlig og om den skyldes kreft.
  4. Hodepine med stiv nakkeHjernehinnebetennelse dukker opp i Norge med jevne mellomrom. Sykdommen er relativt sjelden men kan være livsfarlig om den ikke behandles raskt. Symptomene likner på forkjølelse eller influensa men med spesiell stivhet i nakken. Om du har influensasymptomer med feber og ikke kan bevege haken ned til brystet bør du straks kontrollere for hjernehinnebetennelse.
  5. Plutselig sterk hodepineNoen mennesker lider mer av hodepine enn andre og er vant til problemet. Hodepine kan også utløses av stress, væskemangel eller andre faktorer. Men om du opplever en plutselig sterk hodepine uten noen egentlig grunn kan dette være et symptom på en blødning i hjernen. Hodepinen kan også skyldes en utposning på en blodåre i hjernen som ennå ikke er sprukket. Rask behandling av hjerneblødning kan redde livet ditt.
  6. For henne: Vaginal blødning etter overgangsalderDette kan være et tegn på kreft i livmoren. Det er lett å bortforklare slike blødninger med at de kanskje kommer fra en rift etter samleie eller i urinen. Men husk at kreft er en alvorlig sykdom som er svært viktig å diagnostisere tidlig. Be om en undersøkelse hos gynekolog eller lege straks.
  7. For ham: Klump på testikleneTestikkelkreft er en alvorlig kreftsykdom som rammer menn i alle aldre. Et tips er å undersøke testiklene rutinemessig hver gang du er i dusjen. Når du er vant til testiklenes form og størrelse er det også lettere å oppdage når noe er unormalt. Uregelmessigheter og klumper på testiklene bør du straks få undersøkt hos lege.
Mozon 16.07.2003

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer