Hytteturer senker pulsen

Når vi snakker om å "senke pulsen" på hytta, er det ikke bare en talemåte. Det er et fysiologisk faktum, viser ny forskning fra Universitetet i Bergen.

Publisert
Sist oppdatert

Doktorgradsstipendiat Karin Lauman og hennes veileder Kjell Morten Stormark har dokumentert at hvilepulsen til forsøkspersonene faktisk sank fire slag i minuttet i gjennomsnitt da de så på en video av natur i forhold til en video av bymiljø.

Den samme tendensen til lavere puls kom frem i forsøk der personene var ute i naturen under forsøket, skriver Aftenposten.

26 forsøkspersoner ble først utsatt for stressende oppgaver, for så å bli utsatt for ulike typer by- og naturmiljø etterpå. Selv om antallet forsøkspersoner er lavt, er resultatene så tydelige at de ikke kan skyldes tilfeldigheter, ifølge Lauman.

Da forskerne sammenlignet påvirkningen fra fjellnatur og strandsone, kom sjøen ut med den klart mest avslappende virkningen.

Lauman sier at årsaken til avslapningen er vanskelig å finne.

- Jeg tror på de evolusjonsmessige teoriene som hevder at vi kommer fra naturen og at vi er mer tilpasset den. Å være i byen er mer krevende for vår oppmerksomhet. Byen er ikke i like stor grad tilpasset våre behov, selv om vi har laget den selv. Det er naturmiljøet vi ble tilpasset i løpet av den enormt lange evolusjonen, sier Karin Laumann. (NTB)

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer