Nye pass:

I 2020 kommer det nye nødpass

Politidirektoratet jobber med en ny løsning for maskinskrevne nødpass.

NØDPASS: Dagens nødpass er oransje og håndskrevne. Nå jobber derimot Politidirektoratet med helt nye nødpass. Foto: NTB Scanpix
NØDPASS: Dagens nødpass er oransje og håndskrevne. Nå jobber derimot Politidirektoratet med helt nye nødpass. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I 2018 ble det utsted i alt 29.532 nødpass i Norge, hvorav 2.532 var av den provisoriske, turkise varianten, som ble innført som et prøveprosjekt i 2016 men ikke ble noen suksess.

Nå jobber Politidirektoratet derimot med et nytt nødpass som etter planen skal være klart samtidig med de nye passene i 2020.

Nødpass med maskinskrevet etikett

- Politidirektoratet arbeider med en løsning med en ny type midlertidig pass, altså pass for enkeltreiser, som skal ha en maskinskrevet etikett som i tillegg til personaliainformasjon også vil inneholde reiserute, forteller Arne Isak Tveitan, seksjonssjef i Politidirektoratet til Dinside.

Nøyaktig hvordan dette passet vil være, gir Politidirektoratet få detaljer om.

- Hva vil skille dette passet fra dagens nødpass?

- Det vurderes flere alternativer for dette dokumentet, sier Tveitan.

Hva gebyret blir for å skaffe dette nye nødpasset er heller ikke fastsatt.

Klart i løpet av 2020

Ifølge Tveitan i Politidirektoratet tas det sikte på at det nye passet for enkeltreise er klart når nye pass skal utstedes i løpet av 2020.

- Vil det utstedes på alle passkontorer?

- Det vil ikke bli utstedt ved alle passkontor. Det er ikke tatt en endelig beslutning om hvilke passkontor som skal utstede dette passet, sier Tveitan.

Etter alt å dømme vil heller ikke dette nødpasset være gyldig i eksempelvis USA.

- Dette er et midlertidig pass som antagelig ikke vil bli godkjent som innreisedokument i alle land. Dette er opp til hvert enkelt land å vurdere, sier Tveitan.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer