Skattepenger på konto

I 2020 vil skattepengene komme lenge før

Den nye skattemeldingen gir kortere ventetid på skatteoppgjøret.

NY SKATTEMELDING: Lovendringer kan gi tidligere utbetalte skattepenger fra og med neste år. Foto: Berit B. Njarga
NY SKATTEMELDING: Lovendringer kan gi tidligere utbetalte skattepenger fra og med neste år. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I fjor høst kunne Skatteetaten annonsere at de var i gang med en ny versjon av skattemeldingen, hvor målet er at det skal bli enklere å fylle ut skattemeldingen riktig. 400 personer ble brukt som testpersoner, og resultatene etter endt test skulle brukes til å videreutvikle den nye skattemeldingen ytterligere.

Da skattemeldingen så kom i begynnelsen av april i år, skal et mindre utvalg ha fått den nye versjonen av skattemeldingen.

Når denne går ut til langt flere i 2020, kan det bety kortere ventetid på skattepengene.

Kan sendes ut før april

Skattemeldingen for 2018 kom som kjent 4. april i år, og i følge Teknisk Ukeblad kan den i 2020 bli sendt ut puljevis i forkant av denne datoen.

- Når regner dere med å sende ut skattemeldingen i 2020?

- Det er for tidlig å si noe om på nåværende tidspunkt, sier Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten, til Dinside.

Når det gjelder fristen for å levere skattemelding blir denne den samme som i dag, det vil si 30. april for lønnstakere og pensjonister og 31. mai for næringsdrivende.

Det som derimot vil bli nytt, er hvor raskt etter levering av skattemeldingen man kan forvente å se noe til skattepengene, hvis man har skatt til gode.

Skattepenger flere uker tidligere

Marta Johanne Gjengedal forteller at med det nye systemet er planen at du vil få endelig skatteoppgjør i løpet av kort tid etter at du har levert skattemeldingen, med eventuelle endringer du har gjort.

- Innen kort tid får du vite hvor mye penger du eventuelt skylder i restskatt eller har til gode. I tillegg vil du etter planen kunne få eventuelle penger til gode utbetalt flere uker tidligere enn i dag, sier Gjengedal.

I dag er som kjent leveringsfristen 30. april og første pulje først får skatteoppgjøret 20. juni.

Det er ikke på grunn av den nye skattemeldingen at disse endringene kommer, men lovendringene som kom med skatteforvaltningsloven av 2017.

- Disse legger opp til at skatteoppgjør skal sendes snarest etter at skatteberegning er foretatt, forteller Gjengedal.

Gode erfaringer med ny skattemelding

Som allerede nevnt mottok et utvalg nordmenn den nye skattemeldingen allerede i år. Og erfaringene er gode så langt.

- Blant de som fikk ta i bruk den nye skattemeldingen i år er tilbakemeldingene positive og tre av fire mener den nye løsningen er enklere å bruke. Dette er vi godt fornøyd med og viser at vi er på rett vei, forteller Gjengedal.

Hun sier videre at de tar med seg erfaringene i det videre arbeidet med ny skattemelding.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer