I år er det ekstra viktig å søke om særfradrag

Mange nordmenn kan fortsatt få igjen tusenlapper på skatten for store sykdomsutgifter. Nye regler gjør at det er ekstra viktig å søke om fradrag i år.

Selvangivelsen du snart får i posten, er siste sjanse for mange å få skatterabatt på grunn av store sykdomsutgifter. Grunnen er at særfradragsordningen, som sikrer titusener av nordmenn penger igjen på skatten, skal fases ut fra inntektsåret 2012. Foto: KIM JANSSON/PER ERVLAND
Selvangivelsen du snart får i posten, er siste sjanse for mange å få skatterabatt på grunn av store sykdomsutgifter. Grunnen er at særfradragsordningen, som sikrer titusener av nordmenn penger igjen på skatten, skal fases ut fra inntektsåret 2012. Foto: KIM JANSSON/PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange som har hatt store utgifter i forbindelse med sykdom de siste årene, har hatt krav på å få igjen tusenvis av kroner på skatten.

Har du for eksempel allergier, dysleksi, diabetes eller er uføretrygdet, har du hatt mulighet til å føre opp særfradrag verdt mange tusenlapper.

Selvangivelsen blir tilgjengelig på nett om noen få dager. Har du rett på særfradrag, bør du absolutt ta deg tiden til å finne ut hvor mye du har krav på å få tilbake.

Myndighetene har nemlig bestemt at særfradraget skal fases ut, noe som betyr at for mange vil det være siste sjanse til å søke om å få penger igjen på skatten gjennom særfradraget.

Ekstra viktig i år

Når du leverer selvangivelsen for inntektsåret 2011, trenger du ikke bekymre deg over at du ikke lenger skal få fradrag. Utfasingen starter i inntektsåret 2012, og vil først gi utslag for selvangivelsen du skal levere neste år.

Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen Foto: Bo Mathisen
Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen Foto: Bo Mathisen Vis mer


– Særfradragsordningen avvikles først fra 2012. Så nå for selvangivelsen 2011 er det de samme, gamle reglene som gjelder, sier fagsjef Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen.

Men: Dersom du velger å ikke søke om særfradrag for fjorårets inntektsår (selv om du har krav på det), kan du bare glemme å søke neste år.

Myndighetene vil nemlig ikke ha noen nye brukere inn i ordningen. Skal du ha særfradrag når du leverer selvangivelsen neste år, forutsetter derfor utbetalingen at du har søkt om og fått innvilget det samme de siste to årene.

– For å få fradrag for 2012 må man ha hatt sykdomsfradrag både i 2010 og 2011. Hvis du glemmer nå i 2011, går det altså ikke bare utover fradraget ditt i 2011, men også i 2012, hvis du fortsatt har utgifter, sier Nilsen til DinSide.

Kravene du må tilfredsstille

For at du skal kunne kreve sykdomsfradrag på skatten, må du ha en sykdom eller svakhet som har vart eller antas å vare i minst to år. Du kan få fradrag dersom du selv eller en du forsørger er syk.

Slik krever du fradraget

 • Du må føre særfradraget i post 3.5.4 i selvangivelsen.
 • Du må dokumentere sykdommen/svakheten ved å sende inn legeattest sammen med selvangivelsen. Har du tidligere levert legeattest som viser at sykdommen er kronisk, trenger du ikke sende inn på nytt.
 • Annen dokumentasjon, som for eksempel kvitteringer på legeutgifter, skal ikke sendes med, men du må kunne vise dem frem dersom Skatteetaten ber om det.

 • Kostnadene du krever fradrag for må også på en eller annen måte være relatert til sykdommen eller svakheten. For å synliggjøre denne sammenhengen, kan du for eksempel legge ved et skriv der du forklarer de forskjellige utgiftspostene.

  I tillegg stilles det krav til at du skal hatt store utgifter forbundet med sykdommen. Og hva som regnes som «store utgifter» er faktisk definert i kroner og øre.

  – Du må kunne dokumentere eller sannsynliggjøre at du har merutgifter på grunn av sykdommen på minst 9.180 kroner, sier Nilsen til DinSide.

  Har du for eksempel hatt merutgifter på 15.000 kroner i løpet av 2011, vil det redusere skatten med 4.200 kroner.

  Derfor forsvinner ordningen

  Ifølge Skatteetaten er særfradraget et av de aller vanligste tilføyelsene til selvangivelsen.

  Ordningen med særfradrag har vært omdiskutert, blant annet fordi kriteriene for å få fradrag har vært vage, og fordi den er svært ressurskrevende å gjennomføre både for Skatteetaten og for skatteyterne.

  Finansdepartementet satte derfor ned en arbeidsgruppe som skulle se nærmere på hele reglementet. Gruppen kom i fjor frem til at den beste løsningen ville være å oppheve særfradragsordningen i skattesystemet.

  Da Statsbudsjettet for 2012 ble lagt frem senere på året, la regjeringen opp til å fase ut særfradraget over tre år fra 2012. Utgifter til tannhelse, bolig og transport blir tatt ut fra ordningen allerede i inntektsåret 2012.

  Midlene som frigjøres ved avvikling av ordningen, skal brukes til å styrke eksisterende stønadsordninger, ifølge en pressemelding fra Finansdepartementet. De neste årene vil vise om dette faktisk kommer de som trenger det til gode.

  – Vi frykter at svake grupper kommer klart dårligere ut med den nye ordningen og kommer derfor til å følge nøye med på utslagene, sier Gry Nilsen i Skattebetalerforening.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer