I år fyller panten 30 år

Gratulerer – du får det samme i pant for en flaske i dag som i 1986!

SAMME PANT: Kjøper du en flaske brus i dag, og panter den, får du tilbake det samme som du fikk i 1986 for store flasker, og det samme som i 1993 for små flasker. Foto: HEIKO JUNGE / NTB SCANPIX
SAMME PANT: Kjøper du en flaske brus i dag, og panter den, får du tilbake det samme som du fikk i 1986 for store flasker, og det samme som i 1993 for små flasker. Foto: HEIKO JUNGE / NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Fra 2016 kan vi få mer i pant» skrev Dinside i 2014.

Bakgrunnen var et forslag fra Miljødirektoratet, om pant på 2 kroner for små flasker og 3 kroner for de store. Altså i stedet for dagens 1 krone for små og 2,50 for store.

Direktoratet håpet at Klima- og miljødepartementet ville innføre dette i 2016.

Men nå er framtida her, og panten står fortsatt på stedet hvil.

Gamle satser

Satsen på 1 krone for småflaskene ble innført samme år som IBM lanserte sin første bærbare datamaskin, Tsjernobyl-ulykken rystet verden og statsminister Kåre Willoch gikk av: 1986.

Mot høyere pant

 • Sist vi skrev om pantesatsene uttalte direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen, Petter Nome, at han ikke ville ha høyere pantesatser.
 • Dette mener han fortsatt.
 • «Økt pant vil oppleves som økt pris for folk flest og øke det virkelige miljøproblemet når det gjelder øl og brus: Smugling og grensehandel» skriver Nome i en

  kronikk i Aftenposten.

 • 2,50 kroner for store flasker ble innført året Intel leverte den første Pentium-prosessoren, Frank Zappa døde og Gro Harlem Brundtland vant valget: 1993.

  - Så hva skjedde egentlig med forslaget som endelig skulle øke panten?

  - Direktoratets forslag er til behandling i departementet, og vi arbeider videre med å vurdere endringsforslagene, svarer klima- og miljøminister Vidar Helgesen i en e-post fra hans kommunikasjonsavdeling.

  Fornøyd med dagens

  Nøyaktig hvorfor ikke planene om en økt pantesats gikk i boks, vet vi ikke. Spørsmålene om dette får vi nemlig ikke svar på.

  - I dag er det en svært liten andel av emballasjen som er på avveie. Systemet vi har fungerer derfor godt, selv om det selvsagt kan forbedres og forenkles, skriver Helgesen.

  - Vi stanger nærmest i taket når det gjelder innsamlingsgrad av drikkevareemballasje.

  LENGE SIDEN: For dere som ikke synes 1993 virker så lenge siden; her er et bilde av Carl I. Hagen i 1993. Han fikk det samme i pant for flaska han holder som han ville fått i dag. Foto: RUNE PETTER NESS / NTB SCANPIX
  LENGE SIDEN: For dere som ikke synes 1993 virker så lenge siden; her er et bilde av Carl I. Hagen i 1993. Han fikk det samme i pant for flaska han holder som han ville fått i dag. Foto: RUNE PETTER NESS / NTB SCANPIX Vis mer
  UTROLIG: «Utrolig, men sant» skriver Naturvernforbundet på Facebook, og hevder 100.000 flasker kastes i naturen hver dag. Til Dinside sier de nå at tallet kan være halvparten. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
  UTROLIG: «Utrolig, men sant» skriver Naturvernforbundet på Facebook, og hevder 100.000 flasker kastes i naturen hver dag. Til Dinside sier de nå at tallet kan være halvparten. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
  100.000 i naturen?

  At «en svært liten andel» flasker havner andre steder enn til resirkulasjon, er ikke Naturvernforbundet helt enig i. I en Facebook-video, som nærmer seg 270.000 visninger, sier forbundet at svimlende 100.000 flasker havner i naturen hver eneste dag i Norge.

  - Dette høres voldsomt høyt ut, hvordan har dere kommet fram til dette tallet?

  - Infinitum sin årsrapport, svarer leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund.

  Men så, noen dager etter, kommer kontrabeskjeden: Forbundet mener de har bomma på tallet.

  Ifølge deres beregninger «forsvinner» 100.000 flasker om dagen, men ikke nødvendigvis i naturen. 50.000 av flaskene havner i naturen, anslår Haltbrekken. Uten at de har endra Facebook-videoen sin av den grunn.

  FOLKETS TALE: Sist vi omtalte pant spurte vi om leserne ønsket seg høyere pant. Bare 45 prosent, av nesten 5.000 stemmer, var «ja». 37 prosent mente det ikke spilte noen rolle, da panten uansett bakes inn i prisen.
  FOLKETS TALE: Sist vi omtalte pant spurte vi om leserne ønsket seg høyere pant. Bare 45 prosent, av nesten 5.000 stemmer, var «ja». 37 prosent mente det ikke spilte noen rolle, da panten uansett bakes inn i prisen. Vis mer


  Mener den må heves

  Uansett hvordan man spikker på tallene, har Naturvernforbundet rett i én ting: Pantesatsene er gamle. Og forbundet mener det er på høy tid å øke dem, gjerne til fem kroner for de største flaskene.

  - Det er vel ikke noe annet i dagens samfunn som operer med 30 år gamle priser, sier Haltbrekken.

  Én krone i 1986 tilsvarer ifølge SSB litt over 2 kroner i dag. 2,50 i 1993 tilsvarer nesten 4 kroner.

  - Når vi i tillegg har fått ganske mye bedre kjøpekraft i dag enn i 1986 og 1993, må panten heves mye mer for at folk skal gidde å lever inn tomgodset sitt, mener naturverneren.

  LES OGSÅ:
  Panten kan økes fra 2016, skrev vi naivt i 2014
  2,50 i pant selv om 50-øringen forsvant – det åpner for et triks!
  Den første panteautomaten kom i 1972. Noen her husker vel den?

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer