I år kan du ikke lenger ringe fra telefonkiosker

Telenor må ikke lenger tilby betalingstelefoner, og legger dem derfor ned.

EN DEL AV BYBILDET: Telefonkiosker, som denne på Majorstua fotografert i 2009, har i 83 år vært en del av det norske bybildet. Nå forsvinner summetonen i alle sammen.  Foto: NINA BRATLAND / TELEMUSEET
EN DEL AV BYBILDET: Telefonkiosker, som denne på Majorstua fotografert i 2009, har i 83 år vært en del av det norske bybildet. Nå forsvinner summetonen i alle sammen. Foto: NINA BRATLAND / TELEMUSEET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 1932 gikk Telegrafverket ut og ba landets arkitekter om å tegne en standardisert telefonkiosk for hele landet.

Den skulle blant annet utformes «slik at sne og is ikke hindrer åpning og lukning av døren», og «således at man utenfra – fra alle sider kan se hva der foregår der inne».

Georg Fredrik Fasting vant med sin enkle, røde telefonkiosk, og den første ble satt ut allerede i 1933. På høyden fantes det 6.000 slike kiosker rundt om i Norge, alle med det samme, ikoniske designet.

Men i år, 83 år senere, forsvinner summetonen fra alle som fortsatt står igjen.

LES MER: I 1997 fantes det hele 14.000 betalingstelefoner i Norge

BRUKEN FORSVINNER: Telenor forteller om 19,3 millioner samtaler fra betalingstelefoner i 2003, og bare 107.716 i 2015. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
BRUKEN FORSVINNER: Telenor forteller om 19,3 millioner samtaler fra betalingstelefoner i 2003, og bare 107.716 i 2015. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Slutt på telefonkiosken

I det offentlige rom er det kun Telenor som tilbyr betalingstelefoner, og de innrømmer gladelig hvorfor de fortsatt gjør dette: Det har vært et krav fra myndighetene.

Men i et brev til Telenor skriver Samferdselsdepartementet at «bruken av mobiltelefoner har erstattet bruken av, og behovet for, offentlige betalingstelefoner».

Kravet om at Telenor tilbyr betalingstelefoner ble derfor fjernet 1. januar i år, og da Telenor ikke tjener noe penger på dem, vil tilbudet derfor forsvinne.

LANG TRADISJON: Da telefonkioskene kom i 1933 var telefoner langt fra allemannseie. I dag er behovet nærmest fraværende, Telenor mister kravet og kioskene legges ned. Her fra Skillebekk i Oslo i 1965.  Foto: HENRIK ØRSTED / OSLO MUSEUM / CC BY-SA
LANG TRADISJON: Da telefonkioskene kom i 1933 var telefoner langt fra allemannseie. I dag er behovet nærmest fraværende, Telenor mister kravet og kioskene legges ned. Her fra Skillebekk i Oslo i 1965. Foto: HENRIK ØRSTED / OSLO MUSEUM / CC BY-SA Vis mer


- Betalingstelefonenes tid er over for Telenor sin del, og prosessen med nedkobling er i gang. Summetonen vil være borte på samtlige i løpet av 2016, forteller avtaleansvarlig for betalingstelefoner Tor Magne Stalleland i Telenor til Dinside.

RETROLESNING: Husker du da vi kunne ringe gratis og reklamefinansiert fra telefonkiosker i Norge?

Fortsatt i bybildet

Både de tradisjonelle røde telefonkioskene og boksene som står på vegger rundt omkring mister i løpet av året summetonen. Telenor forteller at de totalt har 161 betalingstelefoner i drift, hvorav 40 av dem er klassiske telefonkiosker.

Mens de mer moderne betalingstelefonene vil bli revet ned, er totalt 100 telefonkiosker fredet, og disse blir stående der de står i dag.

- Men vi vil ikke at de skal stå som tomme skall, så i 2016 skal vi jobbe med å finne gode løsninger til etterbruk av dem, helst i samarbeid med de lokale, sier nestleder i Telemuseet Laila Andersen til Dinside.

LES OGSÅ: Dinside i år 2000 advarte mot «snart blodpriser i telefonkiosken!»

Synes du det er dumt at betalingstelefoner forsvinner?

(Avsluttet)
Greit så lenge de røde telefonkioskene består(44%) 1534
Synd, jeg likte betalingstelefoner(28%) 978
Samma for meg, fjern alt for min del(27%) 947
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Over og ut?

Selv om Telenor ikke lenger vil la deg ringe anonymt fra offentlig sted, kan det hende at det vil dukke opp nye tilbud.

- Utendørs på offentlige områder er det mulig for andre aktører å etablere betalingstelefoner, dersom grunneier tillater det. Men da det ikke vil være lønnsomhet i slike prosjekter, kommer det neppe til å skje, sier Stalleland i Telenor, og fortsetter:

- Men når vårt tilbud nå forsvinner, er det mulig at typiske brukersteder som flyplasser og togstasjoner vil søke opp andre tilbydere av tjenesten.

LES OGSÅ: Hva er Norges billigste mobilabonnement?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer