I barnets navn: Overformynderiet

Et av overformynderiets oppgaver er å sikre at mindreåriges formuer ikke ødsles bort av foreldrene. Står sparekontoen i barnets navn kan overformynderiet bli koblet inn når beløpet overstiger 75.000 kroner.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

- Dette vil vanligvis kun skje dersom barnet får overført en stor engangssum i forbindelse med arv, og i teorien er det da overformynderiet som "bestemmer" over pengene inntil barnet har blitt myndig.

- I forbindelse med langtidssparing av et mindre beløp hver måned, er det imidlertid svært lite sannsynlig at overformynderiet vil kople seg selv inn, mener advokat Tore Fritsch.

Verge for de som tviler

Illustrasjonsfoto - DinSide.no
Illustrasjonsfoto - DinSide.no Vis mer


Ikke alle føler seg komfortable med å la overformynderiet ta over styringen. Faller du i denne gruppen, kan du i stedet sørge for at det blir utnevnt en verge til å ivareta barnets økonomiske interesser. Da slipper man altså at overformynderiet blander seg.

Dersom barnet mottar arv, kan det i testaments form fritt bestemmes hvordan midlene skal disponeres. Den som etterlater seg arven kan altså f.eks. fritt binde midlene til boligformål, kjøp av motorsykkel eller utdannelse - uten at overformynderiet kan overprøve dette.

Overformynderiet for de som tviler

Ikke alle ser på overformynderiets inntreden som en ulempe. For enkelte gir det også en ekstra sikkerhet.

Dette gjelder ofte fraskilte par, der den ene parten gjerne vil spare penger i barnets navn, men frykter at den andre ektefellen skal klare å få tak i dem og bruke dem på seg selv.

Overformynderiets rolle

- Vi driver ingen etterforskning der vi leter etter barn med midler over 75.000 kroner, sier underdirektør Paal Konow fra Overformynderiet i Oslo. Vanlige konfirmasjonsgaver og bursdagsgaver glir som den klare hovedregel gjennom systemet.

Riktignok skal foreldrene opplyse om store midler på barnets hånd, men i praksis gjøres ikke alltid det, og vi har heller ikke noe ris bak speilet.

- Dersom barnet får overført store summer som arv eller forskudd på arv, eller får utbetalt forsikringssummer, vil vi imidlertid få informasjon fra de berørte partene, sier Konow.

- I de tilfellene der overformynderiet forvalter den umyndiges midler, er heller ikke pengene absolutt låst. Er det behov for bruk av midlene vil vi foreta en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle av om bruken er forenlig med den umyndiges interesser, avslutter Konow.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer