Bytte julegaver

I dag er den store byttedagen - se hva du har krav på

27. desember løper mange til butikken for å bytte julegavene som ikke passet. Men én forhandler gir deg bytterett i et halvt år!

PASSER IKKE ALLTID: Har du fått sengetøy eller annet som ikke falt helt i smak? Da kan du som regel få byttet varen. Enkelte forhandlere kan imidlertid kreve at du har et byttekort, som her. Foto: Bjørn Eirik Loftås
PASSER IKKE ALLTID: Har du fått sengetøy eller annet som ikke falt helt i smak? Da kan du som regel få byttet varen. Enkelte forhandlere kan imidlertid kreve at du har et byttekort, som her. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Passet ikke skinnvesten? Eller falt ikke joggedressen helt i smak? Da er dette dagen for å snike deg inn på butikken og bytte gaven du fikk av din kjære grandtante Hulda.

Joda, det er tanken som teller. Men det er jo kjekt å få noe du kan bruke, i stedet for å la det støve bort i kjelleren sammen med de andre julegavene du aldri rakk eller ønsket å ta i bruk.

Ikke en selvfølge at du får bytte

Selv om de fleste tar det som en selvfølge at du skal kunne bytte julegaven, er det ikke sikkert at det er så lett. Forbrukerrådet slår fast at verken forbrukerkjøpsloven eller andre lover gir deg noen automatisk rett til å bytte en feilfri vare. På nettet har du automatisk 14 dagers bytterett, men som kunde i en vanlig forrretning, har du ingen lovbestemt «angrefrist» eller bytterett ved kjøp.

- Det finnes ingen bytterett i norsk lov, slik mange tror. Det har likevel blitt så vanlig, at du kan regne med at det går greit. Det er en såkalt sedvane. Det er likevel butikkenes betingelser som gjelder, og de kan variere fra butikk til butikk, forklarer forbrukerservicedirektør Ingeborg Flønes hos Forbrukerrådet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer