I dag er det hans tur

Visesentralbanksjefen presenterte rentekuttet kl 14.00

Visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad presenterer rentebeslutningen i dag. Foto: Norges Bank/Nancy Bundt
Visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad presenterer rentebeslutningen i dag. Foto: Norges Bank/Nancy Bundt Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag tok Norges Bank en ny rentebeslutning. Gjennom pressen kan man få inntrykk av at det er sentralbanksjef Svein Gjedrem alene som tar denne beslutningen, men renteendringer bestemmes normalt av hele hovedstyret i Norges Bank.

Under normale omstendigheter er det heller ikke bare sentralbanskjefen som presenterer rentebeslutningen. På annen hver pressekonferanse overlates den oppgaven til visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad. I dag er det hans tur til å møte pressen kl 14.45.

Hvor billig er fastrentene nå?

Jobber ikke i Norges Bank

Det som også kan være interessant å vite, er at hovedstyret består av syv personer, hvorav fem av dem ikke har sitt daglige virke i Norges Bank. Alle medlemmene er oppnevnt av Kongen i statsråd, og styret er sammensatt av personer med ulik bakgrunn og kompetanse.

Sentralbanksjefen og visesentralbanksjefen er henholdsvis leder og nestleder i hovedstyret. Disse ansettes i heldagsstilling for seks år og kan bli gjenoppnevnt i stillingen for én periode på ytterligere seks år.

Hovedstyrets medlemmer:

Svein Gjedrem: Leder og sentralbanksjef

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer