Hva er Green Friday?

I dag er vårens svar på Black Friday

Må ikke forveksles med Grønn Fredag.

NY SALGSDAG: Først hadde vi Black Friday, nå prøver handelsstanden å gjøre Green Friday til en greie. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
NY SALGSDAG: Først hadde vi Black Friday, nå prøver handelsstanden å gjøre Green Friday til en greie. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

Black Friday har gått fra å være et amerikansk handelsfenomen til å bli årets største handelsdag for norske butikker. Omstridt, sådan, og det har allerede kommet et motsvar kalt Grønn Fredag, som er en nasjonal byttedag.

Ikke et miljøtiltak

Har du vært innom en nettbutikk i dag, har du kanskje sett at de reklamerer for «Green Friday».

Tross for navnet, har ikke Green Friday noe med hverken Grønn Fredag eller miljøet å gjøre.

Green Friday er rett og slett bare vårens svar på Black Friday.

Det var svenske CDON.com som startet Green Friday i 2016, og i fjor skal flere hundre norske nettbutikker ha kastet seg på fenomenet, ifølge Prisjakt.

- Veldig mye tyder på at Green Friday blir enda større i år. Nordmenn er i shoppingmodus, og veldig mottagelige for denne typen handelsfenomener med tydelige kampanjer og lave priser, sier administrerende direktør i Prisjakt.no, Carolina Appelqvist, i en pressemelding.

Sjekk prishistorikken

Vi har tatt et sveip i noen norske nettbutikker, og flere reklamerer for Green Friday med salg og tilbud en masse.

Men som vi har skrevet i forbindelse med Black Friday, er det ikke sikkert at du sparer så mye som du tror på tilbudene.

For to år siden gjennomførte Forbrukerombudet et tilsyn hvor de avdekket at blant andre Elkjøp og Lefdal oppga at varer var på salg uten at de egentlig var det.

Mange varer blir også satt opp i pris i butikkene.

- I fjor registrerte vi prisoppgang i 16 prosent av de 10.000 utvalgte produktene, og gjennomsnittlig prisoppgang var på ni prosent. Derfor er det viktig at kundene forbereder seg grundig før de kjøper. Sjekk prishistorikken, og sammenlign priser og produktegenskaper før du handler, råder Carolina Appelqvist.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer