Budrundetaktikk etter renteøkningen

- I høst er sjansen større for at boligen blir solgt under prisantydning

Boligkjøpere har en fordel, mens selgerne bør ha is i magen, oppsummerer ekspertene. Her er deres beste taktikktips til budrundene i tiden framover.

MARKEDSCOCKTAIL: Kombinasjonen av renteoppgang og høstsesong virker negativt på boligprisene, ifølge siviløkonom Hallgeir Kvadsheim. Men, han understreker at det ikke skjer radikale markedsendringer med det første. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
MARKEDSCOCKTAIL: Kombinasjonen av renteoppgang og høstsesong virker negativt på boligprisene, ifølge siviløkonom Hallgeir Kvadsheim. Men, han understreker at det ikke skjer radikale markedsendringer med det første. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Renteøkningen i september satte en støkk i mange, selv om den var varslet i god tid forut. Flere av lånene dine kan bli dyrere, bankene reagerte kjapt med å sette opp utlånsrentene sine og spørsmålet om å prute på eller binde renta dukket opp rundt kjøkkenbordet.

Så er det dette med boligmarkedet: Hvordan blir boligprisene og budrundene påvirket av renteoppgangen?

Det har Dinside spurt et par eksperter om, og her er deres beste tips til både kjøpere og selgere denne høsten.

Temperaturen synker

- Den foreløpige renteoppgangen er som forventet, og det samme er den beskjedne boligprisnedgangen, sier BI-lektor Dag Jørgen Hveem til Dinside.

Sivil- og adferdsøkonom Hallgeir Kvadsheim er enig. Han sier at kombinasjonen av renteøkning og typiske kjennetegn på høstsesongen virker negativt på boligprisene.

- Jeg tror ikke på noen radikale endringer i boligmarkedet med det første, men det vil nok bli en annerledes høst enn i fjor, understreker Kvadsheim.

Slik mener ekspertene at temperatursenkingen vil gi utslag helt konkret:

 • Færre opphetede budrunder, noe som betyr at interessentene, altså de som vil kjøpe bolig, har bedre tid til å tenke seg om.
 • Potensielle boligkjøpere står på interessentlister til flere boliger, men vi vil i større grad se budrunder med én eller få deltakere.
 • Meglere må jobbe hardere for salg, og interessenter må være forberedt på meglere som gjør sitt ytterste for å overbevise den potensielle boligkjøperen om at dette er drømmeboligen.
 • Sjansen for at boliger selges under prisantydning er større.
 • Selgere bør ha is i magen.

Noen har god tid, andre dårlig

Så, la oss gå litt nærmere inn på punktene over, samt se på hvilken taktikk det lønner seg å bruke for både boligkjøpere og -selgere.

- Budrunder er ofte ulike, og du bør ha en fleksibel strategi som kan tilpasses situasjonen du er i, innleder Hveem ved BI.

Tid er noe som vil prege både de som skal selge og kjøpe bolig, men én av dem har bedre tid enn den andre.

- Boligkjøpere vil få en større fordel denne høsten med bedre tid og flere objekter å velge mellom, sier siviløkonom Kvadsheim.

Det kan også ta tid før budrundene kommer i gang, gjerne flere visninger, legger Hveem til. Det kan også hende at det kun er én eller få som gir bud, selv om det står mange på interessentlista. Dette er fordi potensielle boligkjøpere står på flere lister.

- Generelt er det mye å lære av å stå på interessentlista og følge med på budrunden, selv om du ikke er aktivt med selv, tipser Hveem.

- Ha is i magen

Noen som opplever å ha dårlig tid, er gjerne selgerne. Mange forventer en viss prisnedgang og ønsker derfor å selge før prisene faller ytterligere.

- Dette kan potensielle kjøpere utnytte, men hvorvidt de lykkes, er umulig å forutsi og kommer an på om de treffer på den litt stressede og pressede selgeren, sier Hveem.

- Selgere bør ha is i magen. Neste renteoppgang er ventet i mars 2019, og husk at dersom du har en attraktiv bolig, vil det alltid være et godt marked og stor interesse, sier Kvadsheim.

Hallgeir Kvadsheim, siviløkonom og adferdsøkonom i Spiff. Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix.
Hallgeir Kvadsheim, siviløkonom og adferdsøkonom i Spiff. Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix. Vis mer

Det er, imidlertid ikke bare selgerne som bør ha is i magen. Det må kjøperne også. Potensielle kjøpere bør gå på flere visninger og flagge overfor megler at den aktuelle boligen ikke er den eneste aktuelle.

- Du bør ikke forelske deg i en bolig, og heller ikke falle for fristelsen og kjøpe en «svært billig, tungsolgt bolig», for det kan gi blåmandag når du en gang skal selge igjen, sier Hveem.

Kjøpere bør ikke ha for store forhåpninger om å gjøre gode, billige boligkjøp, legger Kvadsheim til.

Sjekk om du bør selge før du kjøper ny bolig

Boligselgere bør ta høyde for en litt lavere pris enn de regnet med for to måneder siden, og i samråd med banken legge inn gode marginer i forbindelse med boligbytte.

- Hvis du har en litt presset egenkapitalsituasjon, bør du ikke kjøpe før du har solgt, sier Hveem.

I slike tilfeller, bør du avtale overtakelse på solgt bolig et stykke frem i tid, slik at du har tid til å finne din nye bolig, råder Hveem.

Bud og motbud

Treige budrunder kan skremme selgerne, spesielt hvis de tror prisene kommer til å synke fort framover.

Selgere som det går seint for, og som ikke får inn bud, kan få et såkalt «skambud» etter ei stund, altså et bud som ligger langt under prisantydning, ifølge Kvadsheim. Med tanke på at det har gått så treigt, kan selgeren føle seg presset til å akseptere dette budet.

Dag Jørgen Hveem, høyskolelektor ved BI. Foto: Torbjørn Brovold.
Dag Jørgen Hveem, høyskolelektor ved BI. Foto: Torbjørn Brovold. Vis mer

Men, nok en gang: Husk å ha is i magen.

- I slike tilfeller er det lurt å heller komme med et motbud, sier Kvadsheim.

- Den potensielle boligkjøperen kan melde interesse, men la være å legge inn bud. Hvis heller ingen andre gjør det, kan du be om å få et bud fra selger på et antydet nivå to-tre dager etter siste visning, foreslår Hveem.

Det er eksempler på at selgere avslår bud, men etter en stund må de likevel bite i det sure eplet og legge ut boligen for salg igjen med lavere prisantydning enn det avslåtte budet, fortsetter høyskolelektoren.

Budrundetaktikk denne høsten - oppsummert

Selgere:

 • Ha is i magen.
 • Husk at renteøkningen er minimal og at prisene generelt synker om høsten.
 • Ta høyde for lavere bud enn prisantydning og vurdér om boligen din er attraktiv nok for høyere bud.

Kjøpere:

 • Ha is i magen. Ikke ha for høye forhåpninger om at prisene blir synker drastisk.
 • Se på flere boliger samtidig, sett deg opp på interessentlister og følg med på budrunder, også de du ikke deltar i.
 • Be gjerne selger komme med et motbud hvis du er interessert i en bolig ingen andre har lagt inn bud på.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer