Budrundetaktikk etter renteøkningen

- I høst er sjansen større for at boligen blir solgt under prisantydning

Boligkjøpere har en fordel, mens selgerne bør ha is i magen, oppsummerer ekspertene. Her er deres beste taktikktips til budrundene i tiden framover.

MARKEDSCOCKTAIL: Kombinasjonen av renteoppgang og høstsesong virker negativt på boligprisene, ifølge siviløkonom Hallgeir Kvadsheim. Men, han understreker at det ikke skjer radikale markedsendringer med det første. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
MARKEDSCOCKTAIL: Kombinasjonen av renteoppgang og høstsesong virker negativt på boligprisene, ifølge siviløkonom Hallgeir Kvadsheim. Men, han understreker at det ikke skjer radikale markedsendringer med det første. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Renteøkningen i september satte en støkk i mange, selv om den var varslet i god tid forut. Flere av lånene dine kan bli dyrere, bankene reagerte kjapt med å sette opp utlånsrentene sine og spørsmålet om å prute på eller binde renta dukket opp rundt kjøkkenbordet.

Så er det dette med boligmarkedet: Hvordan blir boligprisene og budrundene påvirket av renteoppgangen?

Det har Dinside spurt et par eksperter om, og her er deres beste tips til både kjøpere og selgere denne høsten.

Temperaturen synker

- Den foreløpige renteoppgangen er som forventet, og det samme er den beskjedne boligprisnedgangen, sier BI-lektor Dag Jørgen Hveem til Dinside.

Sivil- og adferdsøkonom Hallgeir Kvadsheim er enig. Han sier at kombinasjonen av renteøkning og typiske kjennetegn på høstsesongen virker negativt på boligprisene.

- Jeg tror ikke på noen radikale endringer i boligmarkedet med det første, men det vil nok bli en annerledes høst enn i fjor, understreker Kvadsheim.

Slik mener ekspertene at temperatursenkingen vil gi utslag helt konkret:

  • Færre opphetede budrunder, noe som betyr at interessentene, altså de som vil kjøpe bolig, har bedre tid til å tenke seg om.
  • Potensielle boligkjøpere står på interessentlister til flere boliger, men vi vil i større grad se budrunder med én eller få deltakere.
  • Meglere må jobbe hardere for salg, og interessenter må være forberedt på meglere som gjør sitt ytterste for å overbevise den potensielle boligkjøperen om at dette er drømmeboligen.
  • Sjansen for at boliger selges under prisantydning er større.
  • Selgere bør ha is i magen.

Noen har god tid, andre dårlig

Så, la oss gå litt nærmere inn på punktene over, samt se på hvilken taktikk det lønner seg å bruke for både boligkjøpere og -selgere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer