I Longyearbyen handler du taxfritt

Eneste norske by hvor selv nordmenn kan handle taxfritt.

SVALBARD-SHOPPING: Alkohol er noe av det som er billigere i taxfribyen Longyearbyen. Denne konjakken er dessuten unik, produsert av Braastad for Nordpolet (Det lokale polutsalget). Foto: Kristin Sørdal
SVALBARD-SHOPPING: Alkohol er noe av det som er billigere i taxfribyen Longyearbyen. Denne konjakken er dessuten unik, produsert av Braastad for Nordpolet (Det lokale polutsalget). Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(LONGYEARBYEN): Longyearbyen på Svalbard er eneste norske by som kan tilby taxfrihandel selv til nordmenn. Her kan du nyte godt av alkoholvarer og sigaretter til taxfripriser.

Dette betyr imidlertid også at du som har vært på Svalbard og skal tilbake til fastlands-Norge, må belage deg på en tur innom tollen. På vei fra Svalbard til Oslo, må alle av flyet - og nordmenn med endeholdeplass i Norge må ta med all bagasje gjennom tollen i Tromsø.

Se også: Grensehandelen har blitt dyrere

Husk kvotereglene

Svalbard er toll- og avgiftsfritt område. Dette betyr at om du skal ta med varer fra Svalbard til fastlandet, må disse tollbehandles som om ved innreise etter et utenlandsopphold - selv om du strengt tatt ikke har vært borte fra norsk jord. Du må altså forholde deg til de samme kvotene som gjelder ved utenlandsreiser, både når det kommer til alkoholkvoter og verdigrenser.

Fastboende på Svalbard:

Personer som bor fast på Svalbard, har en annen kvote å forholde seg til, men også de har har begrensninger hva gjelder hvor mye de kan kjøpe av alkoholholdige drikkevarer. Den månedlige kvoten er innnntil to flasker brennevin (eller inntil fire flasker sterkvin), inntil 0,5 flasker sterkvin (alternativt en flaske annenhver måned), inntil 24 bokser eller halvflasker øl som ikke inneholder mer enn 4,75 volumprosent alkohol. Av årlig kvote kan likevel inntil 24 bokser eller halvflasker inneholde inntil 7 volumprosent alkohol svakvin for rimelig forbruk.
Skal du oppholde deg på Svalbard i mer enn 30 dager, kan du søke Sysselmannen om tillatelse til å handle etter samme kvote som fastboende. Dette er kvote for kjøp på Nordpolet, som er polutsalget i Longyearbyen. Fastboende kan likevel nye så mye alkoholholdige drikkevarer som de vil, fra de mange serveringsstedene med alkoholbevilling.


    Dette kan du ha med deg til fastlandet av alkoholholdige drikkevarer toll- og avgiftsfritt fra Svalbard (verdigrense 6.000 kroner):

    A. En liter drikk med alkoholstyrke over 22 til og med 60 volumprosent og 1,5 liter drikk med alkoholstyrke over 2,5 til og med 22 volumprosent, eller tre liter drikk med alkoholstyrke over 2,5 til og med 22 volumprosent

    B. 2 liter øl med alkoholstyrke over 2,5 volumprosent, eller annen drikk med alkoholstyrke over 2,5 til og med 4,75 volumprosent.


Her er våre handletips til Longyearbyen

Alkohol: Alkoholholdige drikkevarer selges på Nordpolet, som altså er polutsalget i Lobngyearbyen. Nordpolet er beliggende i Svalbardbutikken, sammen med den eneste matbutikken i byen, Coop Longyearbyen. Husk at du som turist må ha med deg boardingkort/flybillett for å få handle på Nordpolet.

Svalbardkonjakk som selges kun på Svalbard, produsert av Braastad. Foto: Kristin Sørdal
Svalbardkonjakk som selges kun på Svalbard, produsert av Braastad. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


I tillegg til ordinære polprodukter som du også finner på sortimentslista hos andre norske polutsalg, kan Norpolet også by på spesialversjoner av konjakk - som eksempelvis Svalbard Spitsbergen XO konjakk, produsert i Frankrike av Braastad, for Nordpolet. 1 liter av Braastads Svalbard-konjakk koster 370 kroner. Denne får du ikke kjøpt noe annet sted, den står ikke i Vinmonopolets lister. 1 liter vanlig Braastad XO koster 599,90 kroner på Vinmonopolet på fastlandet. Du har da sluppet 229,90 kroner billigere unna for denne litersflaska, i tillegg har du et produkt som naboen sannsynligvis ikke har. Et annet eksempel: Smirnoff Vanilla Twist har en literspris på 414,10 kroner på Vinmonopolet, mens det koster 120 kroner for en litersflaske på Nordpolet. Besparelse: 294,10 kroner.

Sko: Det er godt utvalg med vintersko i Longyearbyen, både hos Skinnboden og i sportsbutikkene. Prisene er uten moms, men du bør selvsagt være litt oppdatert på priser på fastlander før du handler. Det kan tilkomme frakttillegg som fordyrer. Vi tar et priseksempel på selskinnsko, som er saliggjørende for kalde steder og frosne tær. Den ordinære, halvhøye modellen koster 2.050 kroner hos Skinnboden på Svalbard (i damestørrelser). Hos Skoringen i Oslo koster den til sammenlikning 2.299 kroner. Den høye modellen (Polar) koster 2.598 kroner hos Skinnboden på Svalbard, og 2.999 kroner hos Skoringen i Oslo. Du sparer altså henholdsvis 249 kroner og 401 kroner på å handle dette på Svalbard, i forhold til Oslo-priser.

Klær: Vær bevisst på prisen på fastlandet, før du handler, i alle fall om du kun er ute etter å gjøre et godt kjøp hva gjelder kroner og øre. Vi fant eksempelvis noen Reima kjeledresser til barn til rabatterte priser, men dette var heller ikke årets modell.

Det er imidlertid andre aspekter ved "godt kjøp", annet enn rene kroner og øre. På Svalbard kan du finne produkter som det kan være vanskelig å finne på mange steder på fastlandet. Dette gjelder kanskje i første rekke varme klær og sko. Vi fant for eksempel votter og vanter med ullfôr fra en produsent som vi ellers kun har sett med fleecefôr og annet, på Østlandet. - Det finnes, men butikkene tar det ikke inn, får vi forklart av en butikkansatt i Longyearbyen.

Ulveskinn fra Canada: 15.000 kroner
Ulveskinn fra Canada: 15.000 kroner Vis mer


Skinn: Hvor ellers enn på Svalbard skulle de selge isbjørnskinn. Vi skal være ærlige å si at vi ikke er helt oppdatert på dette feltet hva gjelder hvilke eventuelle butikker som kan selge dette på fastlandet, men vi tar det i alle fall med som en kuriositet. Det er ikke Svalbard-isbjørner som har måttet bøte med livet for å kunne henge på veggen din: Isbjørnskinnene kommer fra Canada. Pris: 80.000 kroner.

Du kan også kjøpe ulveskinn, med hode og full pakke, til utsmykning. Dette koster 15.000 kroner. Også ulveskinnene kommer fra Canada.

Vær oppmerksom på at du ikke kan regne med å få ta med deg isbjørnen eller ulven i kofferten ved avreise. Det må søkes om innførselstillatelse ifølge Cites-reglementet, men dette tar butikken seg av. Når papirene og alt er i orden, sendes skinnfellen hjem til deg, og du kan innvie julen som snublende butler på ekte vis.

Se også: Smutthull i taxfree-handelen?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer