I morgen blir maten dyrere

Sukker, kaffe, mel, frukt og grønt blir dyrere.

Ikke all mat blir dyrere i morgen. Men norskproduserte jordbruksvarer kommer antagelig til å stige i pris. Foto: Colourbox Foto: colourbox.com
Ikke all mat blir dyrere i morgen. Men norskproduserte jordbruksvarer kommer antagelig til å stige i pris. Foto: Colourbox Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I morgen, 1. juli, går prisene på en rekke matvarer opp. Grunnen er årets jordbruksavtale, som fører til at prisene på norskproduserte jordbruksvarer samlet kan stige med minst 3 prosent.

Trang økonomi? Her kutter du utgiftene

I tillegg varsler matvarekjedene ytterligere økning grunnet stigende råvarepriser på det internasjonale markedet.

- Vi kommer til å øke prisene på en god del basisvarer, som sukker, kaffe og mel. Dette gjelder hele bransjen, og er knyttet til økte priser på det internasjonale markedet. Totalt regner vi med at prisen ut til forbrukerne vil øke fra 3-5 prosent i løpet av året. Men ikke hele økningen kommer nå, sier informasjonsdirektør Bjørn V. Kløvstad i Coop i Norge til NTB.

For en familie på fire, vil prisstigningen bety økte matvareutgifter på rundt 1.500 kroner i året.

Prisstigningen i morgen er bare første ledd i den omfattende økningen av matvareprisene. Om et halvt år, fra 1. januar, blir prisene på norskproduserte jordbruksvarer satt ytterligere opp.

Ikke bare dårlige nyheter: Her er varene som bare blir billigere

Prisstigning på 17 prosent

DinSide har siden årtusenskiftet sjekket prisene på en rekke matvarer. Gjennom disse testene har vi slått fast at handlekurven vår er blitt nær 18 prosent dyrere de siste 8 årene. Det er en betraktelig økning, med tanke på den generelle prisveksten i samme periode "bare" har vært på 15 prosent, samt at matvaremomsen er redusert fra 24 til 14 prosent.

Poteter, kokt skinke, kjøttdeig og lettmelk er blant varene som har steget mest i pris i våre tester. Kneippbrød og noe frukt har blitt billigere de siste årene.

Oversikt: Hvilke matvarer har blitt billigere og dyrere?

Dette blir også dyrere i morgen

Matvarer er ikke det eneste som øker i pris i morgen. Som DinSide skriver i dag, vil det bli dyrere å kjøre bil ut og inn av hovedstaden. Det betyr blant annet at prisen for enkeltpasseringer med personbil gjennom bomringen vil øke fra 20 til 25 kroner.

Se alle de nye satsene her


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer