Høyt inkassosalær

– I Norge har vi den mest lønnsomme inkassobransjen i verden

Norske inkassoselskaper kan tjene over 2.000 kroner på å sende en ubetalt bompengeregning til namsmannen. Det reagerer professor Mads Andenæs kraftig på.

INKASSO: – I Norge har vi den mest lønnsomme inkassobransjen i verden, sier professor Mads Andenæs til NRK. Foto: Audun Braastad/NTB Scanpix
INKASSO: – I Norge har vi den mest lønnsomme inkassobransjen i verden, sier professor Mads Andenæs til NRK. Foto: Audun Braastad/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De norske reglene åpner for at hvis en regning under 2.500 kroner ikke betales, vil den 42 dager etter en betalingsoppfordring påføres et såkalt tungt inkassosalær på 875 kroner (med moms), ifølge NRK.

Dersom et såkalt utleggskrav sendes til namsmannen, får inkassobyrået i tillegg en inntekt på 1.412,50 kroner.

– I Norge har vi den mest lønnsomme inkassobransjen i verden, og det gir grunn til ettertanke. Bransjen har de høyeste inkassosatsene i noe land som jeg kjenner til, sier professor Mads Andenæs ved Universitetet i Oslo til NRK.

Han mener dette gjør det for lønnsomt å drive inkasso i Norge og at det er noe som må ses mer kritisk på.

– Hvis en person i slutten av tenårene for eksempel kjøper sminke på postordre for et par hundre kroner, er ikke det noe som skal ende opp med slike toppsatser i inkassoinndriving, sier Andenæs til statskanalen.

Salæret inkassoselskaper mottar i Sverige er på 180 kroner.

– Forholder seg til norske lover og regler

NRK skriver at det i løpet av første halvår ble sendt 20 prosent flere saker til inkasso enn i fjor. I år forventes det nærmere ti millioner inkassosaker i Norge. Det er dobbelt så mange som i Sverige i forhold til folketallet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer