Standariserte tobakkspakninger:

I sommer blir alle sigarettpakker grønne

Fra 1. juli skal all tobakk selges uten logo, i grønn drakt.

STANDARDISERT UTSEENDE: Slik vil snus og sigaretter se ut fra 1. juli, uavhengig av merke. Foto: NTB Scanpix
STANDARDISERT UTSEENDE: Slik vil snus og sigaretter se ut fra 1. juli, uavhengig av merke. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I 2015 foreslo regjeringen at alle tobakkspakninger som selges lovlig i Norge, blir mørkegrønne og får et standardisert og likt utseende, uavhengig av merke.

Fra 1. juli vil disse tobakkspakningene bli en realitet.

Formålet er å hindre at barn og unge begynner å røyke eller snuse. Også tipakningene med sigaretter forsvant av samme årsak for noen år tilbake.

Logo og design forsvinner

– Vi vet at unge blir påvirket av utseendet på tobakkspakningene. Det er ingen som ønsker at barn og unge skal begynne med tobakk. Med reklamefrie pakninger setter vi en stopper for markedsføringen rettet mot de yngste blant oss, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Reguleringen innebærer at tobakkspakningene skal ha mørkegrønn farge og lik utforming. Skriften som angir merke og variant, skal standardiseres. Produsentens logo og designelementer som farger og symboler skal ikke benyttes, verken på pakninger eller produkter.

Standardiserte tobakkspakninger er allerede innført i Australia, England og Frankrike, og er på trappene i flere andre land.

Snusprodusenten Swedish Match Norge er blant de som har protestert mot det nye utseende på tobakkspakningene, ved å lage sin egen etterligning av de standariserte snusboksene.

Vil kunne selge ut varelager

Detaljerte forskriftsregler vil bli fastsatt før sommeren. Det vil komme unntak for enkelte produktgrupper som sigarer og pipetobakk.

Tobakksindustrien vil i en overgangsperiode få mulighet til å selge ut varelagrene og legge om produksjonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer