Nordea

I tvil?: - Ta kontakt!

Banken advarer.

Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har dessverre blitt helt normalt at svindlere forsøker å utnytte store merkenavn for lure seg til penger og personlig informasjon. Den siste tida har en rekke aktører advart mot svindelforsøk.

Nå sendes det rundt en e-post hvor avsender utgir seg å være fra Nordea.

I e-posten blir mottakerne bedt om å verifisere kontoen sin, og avsenderen legger til at kontoen vil bli suspendert om den ikke oppdateres i løpet av de neste 24 timene.

- Vi kjenner til at det med jevne mellomrom sendes ut både e-poster og tekstmeldinger i vårt, og andre bankers navn. Vi følger dette nøye og rapporterer phishingsider i vårt navn fortløpende. Vi vil ikke sende ut tekstmeldinger eller e-poster som linker direkte til en innloggingsside, skriver Ida Marie Edholm, svindelekspert i Nordea, til DinSide.

SVINDEL: Det florerer av svindelforsøk om dagen. Vi gir deg oversikt over de mest vanlige. Foto: Shutterstock/NTB: Klipp: Tobias Fjeldvang. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Foto: NTB Vis mer

Sjekk avsenders e-postadresse nøye

Svindeleksperten kommer med følgende tips for å unngå å gå i fella:

  • Dobbeltsjekk avsenderadressen. Svindlerne prøver å bruke vårt navn, men selve e-postadressen vil ofte være i et helt annet navn.
  • Hva ber e-posten/SMSen deg om? Dette er kanskje det viktigste spørsmålet du bør stille deg. Svindlerne vil ha informasjon fra deg (BankID eller kortinformasjon), og dette krever at du gjør noe. Hvis du blir bedt om å trykke på en lenke, eller gi fra deg sensitiv informasjon over telefon bør varsellampene ringe.
  • Ikke trykk på lenker som leder direkte til en side hvor du blir bedt om å logge deg inn med BankID, eller legge inn kortinformasjonen din. Sjansen er stor for at dette er en phishingside. Gå i stedet direkte til siden det linkes til i stedet for via lenken.

Edholm legger til at man bør kontakte Nordeas kundeservice om man er i tvil.

VÆR PÅ VAKT: - Hvis du blir bedt om å trykke på en lenke, eller gi fra deg sensitiv informasjon bør varsellampene ringe, forklarer Ida Marie Edholm i Nordea. Foto: Nordea
VÆR PÅ VAKT: - Hvis du blir bedt om å trykke på en lenke, eller gi fra deg sensitiv informasjon bør varsellampene ringe, forklarer Ida Marie Edholm i Nordea. Foto: Nordea Vis mer

- Aldri stol blindt på noen

DinSide har tidligere vært i kontakt med Hans-Petter Nygård-Hansen, kommunikasjonsrådgiver og sosiale medier-ekspert, som forklarte at det kan være vanskelig å skille mellom det falske og det ekte.

- Det sikreste er å aldri gi fra seg personinformasjon før man er 100 prosent sikker på at URL-en er legitim og ekte. Det er trist at det har blitt sånn, men det beste på Internett, er å aldri stole blindt på noen, fortalte han og fortsatte:

- Norge er også et særs ettertraktet marked, fordi vi er ekstremt «påkoblet». Alle er på Internett, alle bruker sosiale medier og alle har smarttelefoner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer