ID-kortene blir forsinket - igjen

De nasjonale ID-kortene og de nye passene blir ytterligere forsinket. De kommer ikke før i 2018.

NASJONALE ID-KORT BLIR MER FORSINKET: Det er fem år siden de egentlig skulle komme. Nå blir de enda mer forsinket, og er ventet å være klare i medio 2018. Foto: KRISTIN SØRDAL
NASJONALE ID-KORT BLIR MER FORSINKET: Det er fem år siden de egentlig skulle komme. Nå blir de enda mer forsinket, og er ventet å være klare i medio 2018. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er fem år siden nordmenn egentlig skulle få nasjonale ID-kort, etter planen skulle det være mulig å få dette fra 1. januar 2013 - og det er faktisk snart ti år siden de første forslagene om at nordmenn skulle få nasjonale ID-kort kom, i 2007.

Siden den gang har det vært mange utsettelser. Siste måldato var november 2016, med en mer realistisk forventning om januar 2017.

Men nå kommer en ny utsettelse.

- ID-kortene vil komme medio 2018, uttaler politiinspektør og prosjekteier i Politidirektoratet John Kristian Thoresen i en e-post til Dinside.

Her kan du se hvordan det nye ID-kortet vil se ut.

Forklaringen: Nye sikkerhetskrav

NYE KRAV: Politiinspektør og prosjekteier i Politidirektoratet, John Kristian Thoresen, forteller at forsinkelsene skyldes nye sikkerhetskrav. Foto: KRISTIN SØRDAL
NYE KRAV: Politiinspektør og prosjekteier i Politidirektoratet, John Kristian Thoresen, forteller at forsinkelsene skyldes nye sikkerhetskrav. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Forklaringen på den siste utsettelsen av ID-kortene har blant annet vært tilpassing av nye sikkerhetskrav. Men noe av forklaringen var også at produksjonen av ID-kortene måtte ut på anbud, og at en slik anbudsprosess tar tid.

Hva skyldes de nye forsinkelsene?

- Forsinkelsene skyldes i hovedsak nye krav som har kommet underveis, spesielt sikkerhetskravene har medført at anskaffelsen har tatt lengre tid enn planlagt. Også EUs regelverk om eID har tatt lengre tid å få på plass enn beregnet, forteller Thoresen.

Regjeringen bestemte i mai i år at politiet skal utstede elektronisk ID (eID) når det nasjonale ID-kortet kommer.

Elektronisk ID på nasjonalt ID-kort vil få like høy sikkerhet som pass, og kan brukes til digitale tjenester i offentlige og privat sektor.

Slik får du nasjonalt ID-kort

Prosedyrene for bestilling av nasjonalt ID-kort vil være de samme som for bestilling av pass, når det kommer.

Det er tidligere sagt at ID-kort sannsynligvis vil bli billigere enn pass, men ifølge Politidirektoratet har ikke Justis- og beredskapsdepartementet fastsatt gebyret ennå.

Som med pass, vil du også kunne få nasjonalt ID-kort både for barn og voksne.

ID-kortet skal kunne brukes som reisedokument og identifikasjon innenfor hele Schengen-området, slik at du i prinsippet ikke vil behøve et pass før du skal reise utenfor Schengen.

ALT DU TRENGER INNENFOR SCHENGEN: Slik blir baksiden på det nasjonale ID-kortet. Du skal kunne bruke kortet til reisen innenfor Schengen-området, og vil der ikke trenge pass. Foto: KRISTIN SØRDAL
ALT DU TRENGER INNENFOR SCHENGEN: Slik blir baksiden på det nasjonale ID-kortet. Du skal kunne bruke kortet til reisen innenfor Schengen-området, og vil der ikke trenge pass. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merOgså forsinkelser for nye pass

De nye norske passene høstet mye heder og omtale da de ble vist frem, også fra utlandet. De har fått ros for enkel og stilfull design.

De nye passene var sagt å skulle komme samtidig med de nasjonale ID-kortene, men også der blir utrullingen utsatt.

Også passene vil ifølge Thoresen komme medio 2018.

- Forsinkelsene skyldes i hovedsak nye krav som har kommet underveis, spesielt sikkerhetskravene har medført at anskaffelsen har tatt lengre tid enn planlagt. Også EUs regelverk om eID har tatt lengre tid å få på plass enn beregnet, sier Thoresen til Dinside.

Som for det nasjonale ID-kortet er heller ikke prisen på de nye passene satt ennå.

Thoresen har tidligere sagt til Dinside at Politidirektoratet jobber med å få en enklere prosess rundt justering av prisen for identifikasjonsdokumenter, og at prisen du betaler for et pass i dag ikke dekker produksjonskostnadene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer