ID-kortene kommer til høsten

Nye pass og nasjonale ID-kort kommer etter planen i løpet av høsten, forsikrer politiet.

Dette utkastet fra 2018 viser hvordan de nye nasjonale ID-kortene skal se ut. Foto: Politiet / NTB Scanpix
Dette utkastet fra 2018 viser hvordan de nye nasjonale ID-kortene skal se ut. Foto: Politiet / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lanseringsdato og annen informasjon om de nye ID-dokumentene skal komme i løpet av sommeren.

Nye pass og nasjonalt ID-kort skulle opprinnelig være klare i desember 2016, men er blitt utsatt flere ganger.

– Det har vært forsinkelser i arbeidet med pass- og ID prosjektet, men planen er fortsatt å lansere nye pass og ID-kort i år. Det er et høyt prioritert tiltak for politiet, sier assisterende politidirektør Håkon Skulstad i en pressemelding.

Styrker ID-kontrollen

De nye dokumentene skal være vanskeligere å forfalske enn dagens pass. I tillegg har politiet styrket ID-kontrollen som gjøres før de utsteder legitimasjon.

Man trenger ikke søke om nytt pass selv om det blir innført en ny modell. I statsbudsjettet er det lagt opp til en felles pris for både pass og ID-kort: 570 kroner for voksne, 342 kroner for barn.

Det skal være frivillig å ha nasjonalt ID-kort.

Tatt lang tid

Norge er i dag ett av tre land innenfor EU/EØS som ikke har innført et nasjonalt ID-kort, sammen med Island og Danmark.

I Sverige og i 18 andre land innførte de nye identifikasjonspapirene for ti år siden.

Som Dinside tidligere har skrevet ble frivillig ID-kort for reiser i Schengen-området først foreslått i 2007. Etter planen skulle det være mulig for nordmenn å få ID-kort 1. januar 2013, men slik gikk det ikke.

I 2012 meldte Justisdepartementet at prosjektet ville bli forsinket, på grunn av manglende finansiering. Den gang skisserte de at ny dato for ferdigstillelse kunne bli i 2015. Men siden den gang har det blitt utsatt gang på gang.

Våren 2017 ble 1. april 2018 satt som dato for ID-kortstarten. Så ble dette flyttet til høsten 2018. Og videre ble det altså utsatt til 2019.

Dyrt

Utsettelsene forklares med svak forståelse av prosjektets kompleksitet fra starten, noe som har medført at prosjektet ble underestimert både på tid og kostnad, har Dagbladet tidligere skrevet om saken.

I august 2019 meldte politiet at antatt prosjektkostnad hadde økt med 70 millioner kroner til 740 millioner kroner, inklusive ombygging av passkontorer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer