ID-tyveri:

- ID-tyven er oftere en av dem som står offeret nærmest

Flere får identiteten stjålet av partner, barn eller barnebarn. Bruk av BankID er ofte et problem - og gir de største svindelbeløpene.

ID-TYVERI: Får en du kjenner tilgang på din BankID, kan det i verste fall koste deg dyrt - i form av et alvorlig ID-tyveri. Foto: Berit B. Njarga
ID-TYVERI: Får en du kjenner tilgang på din BankID, kan det i verste fall koste deg dyrt - i form av et alvorlig ID-tyveri. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Å bli frastjålet post med personlig info av en vilt fremmed, oppleves antakelig noe annerledes, enn å bli svindlet av et familiemedlem. Men dette skjer stadig oftere, ifølge Frende Forsikring.

– Vi har sett en tidobling i antallet saker de siste åra der ID-tyven er en av dem som står offeret aller nærmest, sier produktsjef Einar Brekken.

Svindles av ektefelle, eks, barn og barnebarn

NorSIS, som jobber med informasjonssikkerhet her til lands, viser til at det er rundt 150.000 personer som årlig opplever ID-tyveri.

Om det er flere tilfeller enn tidligere hvor ID-tyven er en bekjent av offeret, kan ikke NorSIS uttale seg om. Derimot bekrefter de at de får henvendelser om ID-tyveri i nære relasjoner.

Rikard af Sandeberg hos datasikkerhetsekspertene i Affinion, som samarbeider med Frende om opprydding i slike saker, forteller at de har sett tilfeller hvor ID-tyven er ektefellen, samboeren, forelder som svindler eget barn, barn som svindler foreldre, barnebarn mot besteforeldre og nære venner.

Ifølge rådgiver Ole Anders Ulsrud i NorSIS har det i de seinere sakene de har fått henvendelser om, handlet om en ekskjæreste eller ekspartner som har tatt seg til rette gjennom å bruke den andre part sin identitet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer