KOMMENTAR:

ID-tyvene kan stoppes, om bare butikkene vil

Så lenge du kan handle på nettet med noe du finner i grøfta, har Norge har et stort identitetsproblem. 

HANDELSVARE: Mister du bankkortet ditt, bør du håpe at det ikke inneholder fødselsnummeret ditt. Om kriminelle får tak i det kan det raskt legges ut for salg, da tallene kan være nok til å stjele identiteten din. Slik burde det ikke være. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
HANDELSVARE: Mister du bankkortet ditt, bør du håpe at det ikke inneholder fødselsnummeret ditt. Om kriminelle får tak i det kan det raskt legges ut for salg, da tallene kan være nok til å stjele identiteten din. Slik burde det ikke være. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Over 150.000 nordmenn har opplevd ID-tyveri, ifølge ferske tall fra Norsis. Altså når noen utgir seg for å være deg, og for eksempel bestiller varer i ditt navn.

- Dette er nå den tredje vanligste kriminaliteten i Norge, sa direktør Peggy S. Heie i Norsis på IDentitet 2017-konferansen denne uka.

Det er slettes ikke rart at kriminaliteten har blitt populær: Du kan tjene mer penger enn ved ran og innbrudd, du kan gjøre store deler av jobben i underbuksa og det er ikke spesielt vanskelig, heller.

Ofte får forbrukeren mye av skylda. Men jeg vil gi minst like mye skyld til bransjer som er mer opptatt av å tjene penger enn å beskytte pengene våre.

Svimlende naivtSelv har jeg vært utsatt for ID-tyverier to ganger. Første gang hadde noen opprettet et mobilabonnement i mitt navn, andre gang hadde noen bestilt varer på postordre navnet mitt.

Begge gangene spurte jeg selskapene: «Men hvordan er dette mulig?»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer