Forsikring mot ID-tyveri

- ID-tyveriforsikring er ingen trylleformel

Flere forsikringsselskap tilbyr forsikring mot ID-tyveri, men det betyr ikke at du kan føle deg helt trygg.

ANGRER: Codan Forsikring ser at andelen som ønsker å få fjernet bilder eller informasjon har økt, både
blant unge voksne og i befolkningen generelt. Derfor er det lurt å tenke seg om to ganger før du publiserer noe på nettet, for selv om du er forsikret mot ID-tyveri, er det ikke sikkert du føler du slipper helt unna. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
ANGRER: Codan Forsikring ser at andelen som ønsker å få fjernet bilder eller informasjon har økt, både blant unge voksne og i befolkningen generelt. Derfor er det lurt å tenke seg om to ganger før du publiserer noe på nettet, for selv om du er forsikret mot ID-tyveri, er det ikke sikkert du føler du slipper helt unna. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En undersøkelse Norstat har gjennomført på vegne av Codan Forsikring viser at mer enn dobbelt så mange unge oppgir at de ønsker å fjerne bilder eller informasjon om seg fra Internett.

I hele befolkninger er det ti prosent som ønsker å fjerne personlige ting fra nettet, mot 23 prosent blant unge mellom 18 og 29 år, viser undersøkelsen videre.

Det er også en del som er usikre på hvilken informasjon som ligger om dem på nett, som de kanskje burde fjerne.

- Forhindrer ikke

Flere forsikringsselskap får et økende antall henvendelser fra kunder som ønsker å fjerne søkbar nettinformasjon. ID-tyveri er en annen problemstilling som oppstår fra tid til annen, noe flere kan ha blitt oppmerksomme på i kjølvannet av mediedekning av slike problemstillinger.

- Misbruk av private bilder, nettmobbing og lignende kan være svært ødeleggende. Men, en ID-forsikring forhindrer ikke at disse tingene skjer, den bidrar heller til å redusere konsekvensene hvis det skjer, sier Georg Richvoldsen, kommunikasjonssjef i Codan Forsikring, til Dinside.no.

Dette er informasjonssjef Sigmund Clementz i If enig i. Han understrejer at dekning mot ID-tyveri ikke er en trylleformel som får deg ut av all trøbbel slik svindel fører med seg.

- Når noen stjeler identiteten din, misbruker ditt navn og dine personopplysninger, er det alltid utfordrende og stressende, ikke bare alt det praktiske ryddearbeidet, men kanskje mer hvordan det påvirker deg psykisk, sier Clementz.

Nyttig med hjelp fra forsikringsselskapet

Norsk Senter for Informasjonssikring (Norsis), som blant annet driver råd- og veiledningstjenestene nettvett.no og slettmeg.no, ser også at mange ønsker å slette personlig informasjon på nett. En undersøkelse Norsis gjør årlig viser at om lag 150.000 nordmenn har blitt utsatt for ID-tyveri de siste to årene, og dette antallet har vært nærmest uendret siden 2013. Altså, det er stabilt mange som opplever denne typen kriminalitet.

Men, Norsis har i mange år forholdt seg nøytralt til ID-forsikringer, for selv om det uten tvil er positivt med tilgang til juridisk bistand, må du som offer i stor grad rydde opp selv. Du må, blant annet, identifisere deg gjennom bruk av Bank-ID flere steder, og det er det kun du som kan gjøre.

- De siste årene har imidlertid ID-tyveriene endret seg noe i karakter, og dermed har vi sett at forsikringer mot slikt har en verdi for forbrukerne, sier seniorrådgiver Ole Anders Ulsrud til Dinside.no.

De store utfordringene oppstår når kreditorer ikke er positive til å frafalle kravet overfor den som har blitt utsatt for ID-tyveriet. I Norge er kreditorer generelt snille, og kravene frafaller ofte når du viser til en anmeldelse av tyveriet, men vi ser også flere og flere kompliserte saker hvor offeret ikke blir trodd og kreditorene står på sine krav, ifølge seniorrådgiveren.

Det er i slike tilfeller forsikringsselskapene og andre virksomheter kan hjelpe til for å gjøre de rette valgene, og gi råd som kan bidra til at du raskere vil få kontroll på identiteten din igjen. Når det trengs juridisk bistand, er det godt med et forsikringsselskap i ryggen.

Forsikringen bør dekke dette

Forbrukerrådet understreker at det kan være både vanskelig, kostbart og tidkrevende å komme til bunns i en sak om ID-tyveri. En god forsikring kan bidra i denne prosessen, og mange har allerede en dekning inkludert i innboforsikringen sin.

- Forsikringen mot ID-tyveri bør inneholde bistand til å rydde opp i saken, samt rettslig bistand til å kreve erstatning eller få fjernet avtaler som har blitt inngått i ditt navn, sier juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen til Dinside.no.

Hvis du ikke har forsikring, må du være detektiv i ditt eget liv, fortsetter Iversen. I tillegg til etterforskningen som gjøres av politiet, må du skaffe oversikt over hvor identiteten din er misbrukt, og kostnadene som er pådratt. Dette kan være en langvarig prosess, og Forbrukerrådet snakker av og til med folk som blir fortvilet i denne prosessen.

Dersom du ikke er forsikret mot ID-tyveri, kan slettmeg.no og nettvett.no være gode sted å starte for å søke råd og hjelp, ifølge Richvoldsen i Codan Forsikring. Der kan du også få bistand med teknisk hjelp og råd om hvordan du best bør gå frem for å få fjernet opplysningene.

Dette dekker forsikringsselskapene

Forsikringsselskapene Dinside har snakket med har ikke enkeltstående ID-tyveriforsikringer, men har slik beskyttelse inkludert i sine andre forsikringsprodukter, som for eksempel innboforsikringen.

Her er en oversikt over noen av forsikringene og hva de dekker:

 • Codan har tilbudt ID-forsikring siden 2014, og dette er noe alle kundene deres får automatisk, samt deres ektefeller eller samboere og barn under 21 år. Forsikringen dekker nettmisbruk og ID-tyveri, og gir også juridisk hjelp ved ID-tyveri for inntil 100.000 kroner og forebyggende rådgivning knyttet til sikre passord, oppsett og virusprogram.
 • DNB dekker ID-tyveri gjennom sin «Innbo Best»-forsikring, men forsikringen gjelder ikke ved innboforsikring for fritidsbolig. Forsikringen dekker hjelp til å begrense skadeomfang, juridisk assistanse inntil 100.000 kroner og tvister mot kreditorer som følge av identitetstyveri, hvor erstatningen er begrenset til én million kroner og dekker utgifter etter DNBs vilkår for rettshjelp.
 • Frende har ID-sikring og hjelp mot nettmisbruk inkludert i sin standard innboforsikringen, som også kan kombineres med rettshjelpsdekning om nødvendig. Slike saker kan være tidkrevende å rydde opp i, og derfor har Frende ingen tidsbegrensning. Forsikringsselskapet har også egen rådgivningstjeneste.
 • If har ID-tyveridekning som en del av sin beste innboforsikring «Innbo Super». De har tilbudt denne dekningen siden 2016 etter stor oppmerksomhet på grunn av mediedekning. If hjelper deg hvis ID-tyvene bruker identiteten din til å opprette lån og kundeforhold i ditt navn, samt dekker opp til én million kroner i nødvendig juridisk bistand for å fjerne uberettigede betalingsanmerkninger. I tillegg gi de råd om hva du bør gjøre for å begrense skadene av ID-tyveri.
 • Gjensidige har også ID-forsikring som en del av innboforsikringen sin «Innbo Pluss», et tilbud de har hatt i omtrent åtte år. De anbefaler deg om å først ta kontakt med deres 24-timers vakttelefon ved ID-tyveri, for å begrense skadeomfanget. Forsikringsselskap dekker også inntil 100.000 kroner til juridisk assistanse per ID-tyverihendelse, for å unngå en tvist og/eller slette uberettigede betalingsanmerkninger. Oppstår det en tvist likevel, gjelder rettshjelpsdekningen i innboforsikringen med utvidet sum på én million.
 • Tryg har siden 2012 hatt sin «Tryg ID» inkludert for alle pluss-kunder med én hovedforsikring, altså hus-, innbo- eller bilforsikring, og to andre forsikringer hos dem. Forsikringsselskapet tar da, i korte trekk, ansvar for å begrense og rette opp i de økonomiske konsekvensene knyttet til et ID-tyveri, samt forebyggende veiledning.

Ti gode råd for å unngå ID-tyveri

 1. Oppgi kun personlige opplysninger til selskaper du har tiltro til.
 2. Sørg for at personnummeret ditt aldri er tilgjengelig på internett, for eksempel ved å aldri oppgi personnummer på en CV.
 3. Hold kort og personlig kode adskilt, samt skjul pinkoden din når du handler eller tar ut penger i minibank.
 4. Makulér, brenn eller riv i stykker papirer og kort med sensitive personopplysninger før du kaster det.
 5. Tøm postkassen din daglig, og sørg også for at det er lås på postkassen.
 6. Følg opp hvis du mottar brev adressert til deg som du ikke husker å ha bedt om.
 7. Vær forsiktig med å dele personlige opplysninger på sosiale medier.
 8. Sørg for å sikre datamaskinen og telefonen din med oppdaterte sikkerhetssystemer. Beskytt PC og mobil med kode eller passord.
 9. Hvis du blir kredittsjekket uten av du har bedt om det, må du følge opp.
 10. Følg også med i nettbanken din, og undersøker trekk på konto og kort som du ikke kjenner igjen.

Kilder: Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring og Thomas Iversen i Forbrukerrådet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer