Identitetstyveri fortsatt lovlig

Loven mot identitetstyveri ble sanksjonert 19. juni. Men den trer ikke i kraft før tidligst i 2012.

Forbudt, men lovlig: DinSide-journalist Kristina Picard har pådratt seg en mengde telefonabonnementer ukjente har tegnet i hennes navn. De medfølgende subsidierte telefonene har id-tyven tatt. Selve id-tyveriet er stadig ikke forbudt i Norge. Foto: Per Ervland
Forbudt, men lovlig: DinSide-journalist Kristina Picard har pådratt seg en mengde telefonabonnementer ukjente har tegnet i hennes navn. De medfølgende subsidierte telefonene har id-tyven tatt. Selve id-tyveriet er stadig ikke forbudt i Norge. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som DinSide har skrevet mange artikler om i høst, er identitetstyveri blitt et økende problem i Norge. Folk skaffer seg lån, bestiller varer og høster andre fordeler ved å gi seg ut for noen de ikke er. For å få til dette, skaffer de seg tilgang til andres personnumre, bankkortdata og andre ting som kan lure tredjeperson til å tro at de er den de utgir seg for.

Forbudt, men lovlig

Å bestille varer eller ta opp lån i andres navn er forbudt uansett, men akkurat det å utgi seg for å være noen annen enn du er, å oppgi en annen persons navn, personnummer eller bankkortnummer, har hittil ikke vært forbudt.

Men 19. juni i år sanksjonerte Kongen et forbud mot identitetstyveri. I den nye straffeloven, "Straffeloven av 2005", vil dette forbudet komme som paragraf nummer 202. (Forvirrende nok har vi for tiden to straffelover. I den gamle, og gjeldende, straffeloven, handler §202 om sexkjøp).

Problemet er at den nye straffeloven ikke har trådt i kraft ennå.

Rådgiver Birgitte Istad i Justisdepartementet skriver i en e-post til DinSide at loven ikke kommer til å tre i kraft før i 2012.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer