- Ignorerte Vioxx-risiko

Legemiddelselskapet Merck visste for fire år siden at den bestselgende smertestillende medisinen Vioxx førte til tusenvis av infarkter og dødsfall, men beholdt den på markedet inntil for noen uker siden likevel, sier forskere.

Publisert
Sist oppdatert

Bevis for at data som viste farene ved å bruke Vioxx fantes så tidlig som i 2000 ble publisert på nettsidene til det anerkjente tidsskriftet The Lancet i går, sammen med en kommentar skrevet av redaktør Richard Horton. Redaktøren mener både selskapet og amerikanske helsemyndigheter har opptrådt ”hensynsløst, kortsiktig og uansvarlig”.

Selskapets norske avdeling avviser påstandene, og sier de er sikre på at de har håndtert denne saken på en riktig måte.

Merck fikk støtte av The Lancet og andre da det tok Vioxx av markedet 30. september i år. På de fire årene siden 2000 utviklet den seg til å bli en bestselger, med et salg på 2,5 milliarder dollar (15,825 milliarder kroner) årlig.

Vioxx ble brukt av 80 millioner mennesker med reumatisme og andre smerter. I Norge ble Vioxx brukt av 35.000 mennesker da den ble tatt av markedet.

De første bevisene på at Merck visste om farene ved medisinen for en stund siden kom i en artikkel i Wall Street Journal for tre dager siden, da de publiserte en seire interne dokumenter og e-poster.

De viser at det har vært diskusjon om hvordan den økte risikoen for hjerteinfarkt skulle skjules så tidlig som på midten av 90-tallet. Et dokument til legemiddelkonsulenter om hvordan vanskelige spørsmål om bivirkningene skulle besvares hadde navnet "Dodge Ball Vioxx".

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer