IKEA: Spar i Sverige

Kjører du til IKEA i Sverige, kan du spare penger i forhold til å handle her hjemme. Imidlertid er ikke alle produktene billigere på andre siden av grensen.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Pristesten vår viser at du kan spare penger på å ta handlerunden på IKEA i Sverige, men at besparelsene - i gjennomsnitt - ikke er enorme.

Likevel er det slik at enkeltprodukter varierer mye i pris. Derfor er det fullt mulig å gjøre et kupp på IKEA - så lenge du holder tungen rett i munnen.

IKEA: Spar i Sverige

TRYKK HER FOR Å SE ALLE PRISENE I VÅR PRISTEST AV IKEA I SVERIGE OG NORGE


Spar 30 prosent

I beste - eller verste - fall kan du spare opp mot 20-30 prosent på enkeltprodukter. For eksempel kan du kjøpe en Veksan arbeidsstol til 2.156 kroner i Sverige. Samme stol koster 2.650 kroner på IKEA i Norge.

Eller du kan kjøpe en Skyar bordlampe til 143 kroner i Sverige fremfor 198 i Norge.

Svenske kroner er omregnet til norske kroner etter gjeldende kurs mandag 17. januar 2005. Da var 100 svenske kroner lik 90 norske.

65 prosent billigst

På tross av at det er gode penger å spare på enkeltprodukter, er bildet ikke entydig. Av de 25 varene vi sjekket, var 16 av varene billigst i Sverige. Er disse 25 produktene representative for alle varene, betyr det at 65 prosent av varene vil være billigst i Sverige.

Dette betyr selvsagt også at 35 prosent vil være billigst i Norge. For eksempel fant vi et Hedden klesskap til 2.995 kroner i Norge. Et tilsvarende skap koster 3.326 kroner i Sverige - eller 11 prosent mer.

Regner vi sammen prisen på hele handlevognen, koster de 25 varene 35.311 kroner i Norge, mot 34.602 kroner i Sverige. Dette tilsier at de svenske prisene i snitt ligger godt to prosent under de norske.

TUR TIL IKEA

Vil du vurdere å handle på IKEA
i Sverige fremfor i Norge? (Avsluttet)
Ja, men bare hvis jeg tilfeldigvis kommer forbi(38%) 253
Ja(32%) 217
Nei(26%) 177
Vet ikke(3%) 21
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Moralen er derfor: Ønsker du å spare penger på handlekurven hos IKEA - sjekk prisen på varene først. Det er nemlig ikke gitt at akkurat de produktene du trenger er billigst i Sverige. Til denne historien hører selvsagt også at de fleste vil ha lenger kjørevei til et svensk IKEA enn til et norsk. Derfor må bensinprisen tas med i lønnsomhetsberegningen - og eventuelt den tidsmessige kostnaden.

Helt annerledes forholder det seg selvsagt dersom du allikevel er på tur i Sverige og kommer forbi et IKEA-varehus.

Sparte mer før

For nesten tre år siden gjennomførte vi en liknende test av prisene hos IKEA i Norge og Sverige.

Den gangen var prisforskjellene større - det var altså mer å spare på å handle svensk.

Det interessante er, i det omfang det er mulig å sammenligne med den tidligere testen fordi noen av varene ikke lenger finnes, at de norske prisene har holdt seg ganske stabilt, og til og med i enkelte tilfeller har gått ned.

Samtidig har de svenske prisene generelt blitt oppjustert, noe som altså betyr at prisforskjellen mellom nabolandene ikke lenger er like markant.

Noe av forklaringen til at prisforskjellen er blitt redusert er også at den norske kronen har svekket seg litt i forhold til den svenske siden den siste testen ble gjennomført.

Husk tollen

Handler du for under 6.000 kroner per person, trenger du ikke å fortolle varene. Men koster innholdet i handlevognen mer, må du kjøre på rødt og få tollbehandlet varene. Dette gjelder hvis du har vært i utlandet i minst 24 timer. Har turen vært av kortere varighet, er beløpsgrensen 3.000 kroner.

Det er ikke toll på møbler du har kjøpt i Sverige, og tollbehandlingen vil derfor bare bestå i å trekke fra den svenske momsen, og legge til den norske. Da momsen i begge land er 25 prosent, vil selve tollbehandlingen ikke ha noe å si i et økonomisk perspektiv. Men prosessen - og papirarbeidet - må du altså pent finne deg i.

Om testen

I testen har vi sjekket prisene på 25 ulike produkter som finnes på IKEA i både Norge og Sverige.

Produktene er tilfeldig utvalgt, hvilket betyr at vi bestemte oss for at et produkt skulle være med i testen - og deretter sjekket prisene i begge land.

Testen inneholder både billige og dyre produkter.

Klikk her for å se resultatet av pristesten.

Nyttige lenker:

  • www.ikea.se
  • www.ikea.no
  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer