Halv skatt i desember

Ikke alle bør gå for «halv skatt»

Fem ting du bør vite om halv skatt - og hvorfor enkelte bør betale skatt som normalt før jul.

HALV SKATT: Du betaler ikke mindre skatt før jul. Forklaringen på dette kan du lese i artikkelen.
HALV SKATT: Du betaler ikke mindre skatt før jul. Forklaringen på dette kan du lese i artikkelen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er lett å glede seg til halv skatt på desemberlønna, når julegaver og juleforberedelser byr på økte kostnader.

Men visste du at det egentlig ikke er halv skatt - og at enkelte bør velge å betale skatt som normalt, også i desember?

Her er fem ting det er greit å være klar over før desemberlønna kommer:

#1. Halvt skattetrekk, ikke halv skatt

Når du får utbetalt lønn i slutten av året, er det i realiteten ikke halv skatt du betaler. Derimot blir det gjort et halvt skattetrekk - som du har dekt opp ved å betale litt mer skatt i løpet av året.

Det norske skattesystemet legger nemlig opp til at nordmenn tar hele skattebelastningen i 10,5 av årets måneder, hvor vi betaler mer skatt, for å slippe skatt i juli og bli trukket for halv skatt i desember.

Det er skattebetalingsloven som er bakgrunnen for dette.

#2. Halv skatt i november eller desember

Tradisjonelt har det vært vanlig med halvt skattetrekk på desemberlønna, men en del arbeidsgivere har operert med halvt trekk på novemberlønna.

I 2016 kunne Skatteetaten varsle at de også åpnet for at dette var greit. Dermed vil det avhenge av hvor du jobber, om du får halvt skattetrekk i november - eller i desember.

#3. Bør du be om vanlig skattetrekk?

Det er ikke et krav at arbeidsgiver trekker deg for halv skatt før jul - hvis du ikke ønsker det selv.

Er du redd for at du har betalt for lite skatt i løpet av året? Da kan det være smart å be arbeidsgiver om å trekke skatt som normalt - hvis du vil unngå skattesmell når skattemeldingen kommer til våren.

Vil du sjekke hvordan du ligger an, kan du logge inn på Skatteetatens løsning og sammenlikne hva du har ført opp at du skal tjene i løpet av året, med foreløpig utbetalt lønn på siste lønnsslipp.

#4. Jobb-bytte kan gi skattesmell

Har du sagt opp jobben og begynner i ny jobb på slutten av året, bør du være ekstra obs ved lønnsutbetalingene fra både gammel og ny jobb:

Accountor advarer om at dersom tidligere arbeidsgiver gjennomfører halvt skattetrekk i november, og den nye arbeidsgiveren gir deg halvt skattetrekk på desemberlønna, kan du risikere en skattesmell.

Det kan derfor være lurt å dobbeltsjekke skattetrekket fra tidligere arbeidsgiver, så du eventuelt kan si i fra på den nye jobben om du ønsker halvt trekk eller ikke.

#5. Midlertidig jobb i Norge?

Er man utenlandsk arbeidstaker som jobber i Norge midlertidig og betaler skatt kun deler av året, bør man betale vanlig skatt før jul.

Dette skyldes ifølge Accountor at riktig skattetrekk for året, sett under ett, forutsetter høyere skattetrekk i de øvrige 10,5 månedene av året, hvis man skal ha lønn uten skattetrekk i juli og halvt skattetrekk før jul.

Dersom dette ikke følges, kan man risikere at skattetrekk for det aktuelle inntektsåret blir for lavt, skriver de på nettsidene sine.

SKATTELISTENE: Åpne skattelister gjør at du kan se hvem som har søkt deg opp. Slik sjekker du! Video: Ingebjørg Iversen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer