Boliglån

Ikke alle får beste boliglånsrente

Rentene kuttes «inntil» et visst antall prosentpoeng. Dette betyr det for ditt lån.

LAVE RENTER: Mange banker setter ned rentene sine i disse dager, men ikke alle kundene får laveste rente. Les hvorfor i saken under. Foto: Eilin Lindvoll
LAVE RENTER: Mange banker setter ned rentene sine i disse dager, men ikke alle kundene får laveste rente. Les hvorfor i saken under. Foto: Eilin Lindvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag morgen presenterte sentralbanksjef Øystein Olsen Norges Banks beslutning om å kutte styringsrenta til 0 prosent. Det har aldri tidligere skjedd i Norge. Hva betyr det for ditt og mitt boliglån?

Styringsrente og pengemarkedsrente

Norges bank har selv altså kuttet styringsrenta med hele 1,5 prosentpoeng, slik at den per i dag er på 0 prosent. Det betyr imidlertid ikke at du kan se fram til 0 prosent rente på boliglånet.

Hvorfor kutter ikke bankene boliglånsrentene sine tilsvarende?

Ifølge Finans Norge er det ikke noen automatikk i bankenes renteendringer som følge av hva sentralbanken gjør. Styringsrenta kan gå mye ned uten at det reflekteres i pengemarkedet og risikopåslagene, som er der bankene henter mye av finansieringen.

Bankene har grovt sett to hovedkilder for å låne inn penger:

  1. Innskudd fra kunder
  2. Lån i det profesjonelle pengemarkedet

Det profesjonelle pengemarkedet, som grovt sett utgjør halvparten av innlånskostnaden til bankene, er i hovedsak styrt av renten bankene tilbyr hverandre (NIBOR) pluss et risikopåslag avhengig av den enkelte banks sikkerhet for sine lån.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer