Ikke alle får den nye pensjonskontoen

Neste år får 1,5 millioner nordmenn den nye pensjonskontoen, men andre må følge med selv.

PENSJON: I 2021 får du samlet mye av din pensjonssparing på én konto. Video: Michael S. Jæger. Vis mer
Publisert

Alle som jobber i en privat bedrift med innskuddspensjon, er omfattet i den nye ordningen. Da kan arbeidsgiveren samle inn pensjonskapitalbeviser fra tidligere innskuddspensjon sammen med nåværende pensjonsopptjening i pensjonskontoen.

– Det skapes nesten et inntrykk nå av at dette vil gjelde alle ansatte i Norge. Det er ikke tilfellet. Ordningen vil kun gjelde for dem som jobber i private bedrifter som har innskuddspensjon, sier fagansvarlig Elisabeth Realfsen i Finansportalen hos Forbrukerrådet.

De som ikke er omfattet, er offentlig ansatte og ansatte i private bedrifter med ytelsespensjon og hybridordning. Det gjelder også nordmenn som har flyttet til utlandet, samt de over 180.000 som er helt arbeidsledige.

Disse må fortsatt ta aktive grep selv for å sørge for at gebyrene på pensjonsmidlene ikke blir for høye.

Gebyr spiser pensjon

For denne store gruppen som ikke er med i den nye pensjonskontoordningen, er det fortsatt viktig å passe på at gebyrene ikke spiser opp avkastningen på pensjonsmidlene. De bør velge en av pensjonsleverandørene som ikke har høye gebyrer, sier Realfsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.