Ikke alle får den nye pensjonskontoen

Neste år får 1,5 millioner nordmenn den nye pensjonskontoen, men andre må følge med selv.

PENSJON: I 2021 får du samlet mye av din pensjonssparing på én konto. Video: Michael S. Jæger. Vis mer
Publisert

Alle som jobber i en privat bedrift med innskuddspensjon, er omfattet i den nye ordningen. Da kan arbeidsgiveren samle inn pensjonskapitalbeviser fra tidligere innskuddspensjon sammen med nåværende pensjonsopptjening i pensjonskontoen.

– Det skapes nesten et inntrykk nå av at dette vil gjelde alle ansatte i Norge. Det er ikke tilfellet. Ordningen vil kun gjelde for dem som jobber i private bedrifter som har innskuddspensjon, sier fagansvarlig Elisabeth Realfsen i Finansportalen hos Forbrukerrådet.

De som ikke er omfattet, er offentlig ansatte og ansatte i private bedrifter med ytelsespensjon og hybridordning. Det gjelder også nordmenn som har flyttet til utlandet, samt de over 180.000 som er helt arbeidsledige.

Disse må fortsatt ta aktive grep selv for å sørge for at gebyrene på pensjonsmidlene ikke blir for høye.

Gebyr spiser pensjon

For denne store gruppen som ikke er med i den nye pensjonskontoordningen, er det fortsatt viktig å passe på at gebyrene ikke spiser opp avkastningen på pensjonsmidlene. De bør velge en av pensjonsleverandørene som ikke har høye gebyrer, sier Realfsen.

– Lavere gebyrer gir deg mer pensjon, sier hun og tipser om at man kan sjekke Finansportalens Gebyrsjekk.

Du kan finne en samlet oversikt over alle dine tidligere pensjonskapitalbeviser hos Norsk pensjon eller via Nav. Her kan du også sjekke om hva slags type tjenestepensjon og hvilke typer tidligere pensjonskapitabeviser eller fripoliser du egentlig har, hvis du er tvil om det.

Gebyrsjekken begynte allerede i 2017 med å oppfordre dem som har pensjonskapitalbeviser, om å samle disse for å unngå unødvendige gebyrer.

Frist 1. mai

For de 1,5 millioner ansatte som omfattes av ordningen med pensjonskonto, blir det fra nyttår enklere å administrere beviser for tidligere innskuddspensjon.

Her er det frist fram til 1. mai med å bestemme seg.

Du kan velge å samle alle tidligere pensjonskapitalbeviser og dagens pensjoner hos den pensjonsleverandøren som arbeidsgiveren din bruker. Dette vil skje automatisk hvis du ikke tar et aktivt valg.

Alternativene er å flytte tidligere pensjonskapitalbeviser eller også nåværende pensjonsbetaling til andre pensjonsselskaper.

Fakta om Egen pensjonskonto

  • Den nye ordningen Egen pensjonskonto gjelder alle ansatte i private bedrifter med innskuddspensjon. Omfatter 1,5 millioner nordmenn.
  • Gjelder ikke offentlig ansatte, de som har flyttet ut av landet eller de som er arbeidsledige. Gjelder heller ikke ansatte med ytelsespensjon eller fripoliser.
  • Egen pensjonskonto samler nåværende innskuddspensjoner og eventuelle tidligere pensjonsbeviser.
  • Målet er å få ned gebyrene og få bedre oversikt.
  • Du kan velge om du vil bruke bedriftens pensjonsleverandør eller en selvvalgt pensjonsleverandør. Du velger også om du vil samle tidligere pensjonskapitalbeviser (fra innskuddspensjon).
  • Du må reagere hvis du ikke automatisk vil velge bedriftens pensjonsleverandør.
  • Frist innen 1. mai 2021. Du kan reservere deg hos Norsk Pensjon.
  • Velger du selv pensjonsselskap, er det viktig å velge lave gebyrer.
  • Forvaltnings- og administrasjonsgebyr for nåværende innskuddspensjon betales av arbeidsgiver hvis du velger dennes pensjonsleverandør. Du må selv betale forvaltningsgebyr for pensjonsbeviser fra tidligere arbeidsplasser.
  • Velger du en annen pensjonsleverandør, må du selv betale administrasjonsgebyr, men du får med en standard gebyrkompensasjon fra nåværende arbeidsgiver.

Automatisk

Arbeidsgiveren betaler gebyr for dagens pensjonsinnbetaling eller eventuelt en standard kompensasjon, hvis du flytter. Gebyrer for tidligere pensjonskapitalbeviser må du uansett betale selv.

– Det er nok grunn til å anta at de store selskapene vil legge vekt på at dette går av seg selv. Sammenslåingen skjer automatisk, og du som arbeidstaker behøver ikke å foreta deg noe, sier Realfsen

Mange vil nok nyte godt av betingelser som arbeidsgiveren har forhandlet fram, men likevel kan det være smart å vurdere den flytteretten du har.

– For mange vil det finnes interessante alternativer, for eksempel å ta med seg den standard kompensasjonen og heller kjøpe et billig globalt indeksfond hos en selvvalgt leverandør, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer