Feriepenger

Ikke alle får feriepenger

Alle som jobber har rett til ferie, men ikke alle har krav på feriepenger.

FERIEPENGER: Årets hyggeligste lønnsutbetaling er ikke like hyggelig for alle. Foto: Gorm Kallestad / NTB
FERIEPENGER: Årets hyggeligste lønnsutbetaling er ikke like hyggelig for alle. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Om du har jobbet på samme sted i mange år, er ferie og feriepenger et deilig gode det er lett å ta for gitt. Men hva skjer om du har byttet jobb, vært syk eller vært i foreldrepermisjon?

Hos Arbeidstilsynets svartjeneste går telefonene varme.

- Vi får veldig mange henvendelser for tiden, det meste handler om feriepenger eller ferietid, sier Tine Hansen, rådgiver i Arbeidstilsynets svartjeneste, til DinSide.

Det er særlig tre grupper som har mange spørsmål: Dem som er sykemeldt, dem som er i foreldrepermisjon, og dem som nettopp har startet i (ny) jobb.

Før vi begynner er det ett begrep som er greit å ha i bakhodet: Feriepengegrunnlag. Feriepengegrunnlag er det arbeidsgiver har spart for deg, fra lønnen din gjennom 11 måneder i fjor.

Rett på ferie, ikke feriepenger

La oss begynne med den siste gruppen. Enten det er din aller første jobb, eller du har startet i ny jobb: Du har krav på ferie etter ferieloven, men ikke krav på feriepenger.

- Du har krav på 25 virkedager, det vil si fire uker pluss en dag (lørdag telles som en virkedag), mens noen som har tariff har fem uker i stedet, men du får verken lønn eller feriepenger for de dagene du ikke jobber, sier Hansen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer