Hvem får strømstøtte?

Ikke alle får støtte

Blant annet høy strømregning på hytta støttes ikke av staten.

DYRERE PÅ HYTTA: Er boligen registrert som fritidsbolig, får du ikke strømkompensasjon fra staten. Lenger ned kan du se hvordan du finner ut boligens klassifisering. Foto: Pål Joakim Pollen
DYRERE PÅ HYTTA: Er boligen registrert som fritidsbolig, får du ikke strømkompensasjon fra staten. Lenger ned kan du se hvordan du finner ut boligens klassifisering. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste er nå kjent med at staten sponser deler av strømregninga fra desember-mars. Regjeringen besluttet før jul å gi strømstøtte tilsvarende 55 prosent av det som overstiger 70 øre per kWt (eks moms) når man ser på snittprisen måned for måned.

Denne strømstøtten gis opp til 5000 kWt forbruk - har du høyere forbruk enn det, må du betale markedsprisen for det overskytende. Ifølge tall fra NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) hadde 93 prosent av husstandene holdt seg under 5000 kWt i desember 2020. Andelen vil nok være noe lavere i desember 2021, som var en kaldere måned enn den var året før.

Hva du vil motta i strømstøtte for forbruket i desember, kan du kjapt sjekke med denne kalkulatoren:

Strømstøtte med fastpris?

Verdt å merke seg er at støtten gis uavhengig av hva slags avtale du har med strømselskapet.

Er du for eksempel blant dem som har valgt fastpris, vil du få akkurat den samme kompensasjonen per kilowattime som de som betaler spotpris - selv om prisen du betaler for strømmen (antakeligvis) er lavere.

Enkelte kommuner har egne ordninger med lavere strømpriser, men innbyggerne her vil også få kompensasjon fra staten på lik linje med andre i samme region.

STRØMFORBRUK: Med disse enkle grepene kan du "hacke" ditt eget strømforbruk. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

I de mest ekstreme tilfellene kan du faktisk ende opp med å penger for å bruke strøm om du har tilstrekkelig lav fastpris:

Gjelder ikke fritidsboliger

Også verdt å merke seg er imidlertid at strømstøtten gis til norske husholdninger, og gjelder verken fritidsboliger eller næringseiendom.

Med andre ord vil du ikke få kompensert noe fra staten om du får høy strømregning på hytta.

Vil du sjekke om du får strømstøtte kan du søke opp boligen i matrikkelen hos Statens kartverk. Under seksjonen bygninger kan du se hva slags næringsgruppe bygningen er klassifisert som.

Denne eneboligen vil motta strømkompensasjon …
Denne eneboligen vil motta strømkompensasjon … Vis mer

Støtten gis til alle boliger som er registrert som "Bolig" i matrikkelen, med unntak for bygningstyper av typen 16 - Fritidsbolig, 17 - Koie, seterhus o.l. og 182 - Garasje, uthus, anneks knyttet til fritidsbolig.

… men ikke denne fritidsboligen.
… men ikke denne fritidsboligen. Vis mer

Om man eier flere boliger, kan man altså få støtte for mer enn én bolig. Og om man flytter midt i måneden, kan man faktisk få kompensasjon for opptil 5000 kWt forbruk på begge boligene, ifølge NVE.

Verdt å merke seg er at fellesmålt forbruk i borettslag og sameier ikke er inkludert i ordningen fra start, men her skal Olje- og energidepartementet utarbeide en forskrift for hvordan dette skal inkluderes i ordningen. Det samme gjelder for jordbruk - mange bønder har felles strømmåler for privat forbruk og næringsforbruk.

Når får man strømstøtte?

Det er nettselskapet som utbetaler strømstøtten. Elvia, som er Norges største nettselskap, sier at gjennomsnittskunden deres blir godtgjort med 1200 kroner.

På fakturaen vil strømkompensasjonen oppgis på linja «Midlertidig stønad for ekstraordinære strømutgifter.»

For de fleste i Sør-Norge vil kompensasjonen være høyere enn det man betaler i nettleie for desember, så i stedet for å få en faktura fra nettselskapet vil man da få utbetalt penger fra dem. Disse vil, ifølge NVE, bli utbetalt omtrent på forfallsdatoen for nettleiefakturaen.

Du trenger altså ikke å søke om å få strømstøtte - det skal gå automatisk så lenge boligen er kvalifisert, som omtalt over.

STRØMUTGIFTER: Frykter du en sjokkregning som følge av dyr strøm? Med enkle grep i hverdagen kan du bidra til å senke strømutgiftene noe. Video: Berit B. Njarga. Voice: Embla Hjort-Larsen. Klipp Tobias Fjeldvang Vis mer

Hva om man ikke har AMS-måler?

De aller fleste av oss har fått den nye typen strømmåler, men enkelte har fått fritak for å installere en slik måler hjemme.

De som ikke har AMS-måler vil få stipulert forbruket på vanlig måte og mottar kompensasjon deretter.

Fjernvarmekunder med tilknytningsplikt vil også motta kompensasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer