Ikke alle kan spise dette

Mange tåler rett og slett ikke julekosen. Se hva du bør være oppmerksom på.

KAN UTLØSE ALLERGISKE REAKSJONER: Mange med gresspollenallergi reagerer på sitrusfrukt, som det er mye av i julen. Typiske reaksjoner på sitrusfrukt er kløe og hevelse på lepper og i munnen og svelget. Foto: Per Ervland
KAN UTLØSE ALLERGISKE REAKSJONER: Mange med gresspollenallergi reagerer på sitrusfrukt, som det er mye av i julen. Typiske reaksjoner på sitrusfrukt er kløe og hevelse på lepper og i munnen og svelget. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ting er at du kanskje ikke liker marsipan, kransekake eller søte konfektkaker, men noen tåler rett og slett ikke innholdet i disse matvarene.

- Allergikere bør være oppmerksomme på at det kan være ingredienser de ikke tåler i typisk julemat, melder Matportalen.

Se forslag til alternative julematingredienser nederst i artikkelen.

Les også:Spiser du deg pollensyk?

Nøtter og frukt

Å reagere på nøtter er ikke uvanlig. Allergisymptomer kan oppstå når man spiser nøtter og mandler som det er mye av i marsipan, konfekt, nougat, sjokolade og kaker.

De vanligste reaksjonene ved inntak av nøtter er kløe og hevelse i munn og svelg. Eksemutbrudd, elveblest, magesmerter og oppkast er også symptomer som kan oppstå. I enkelte tilfeller kan livstruende reaksjoner inntreffe (allergisk sjokk). Reaksjoner på mandler er ikke like vanlig som reaksjon på nøtter, ifølge Norges Astma- og Allergiforbund.

Sitrusfrukter

Det samme gjelder frukt, som appelsiner og klementiner. Mange med gresspollenallergi reagerer på disse sitrusfruktene, som det er mye av i julen. Typiske reaksjoner på sitrusfrukt er kløe og hevelse på lepper og i munnen og svelget.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer