En ting er at du kanskje ikke liker marsipan, kransekake eller søte konfektkaker, men noen tåler rett og slett ikke innholdet i disse matvarene.
- Allergikere bør være oppmerksomme på at det kan være ingredienser de ikke tåler i typisk julemat, melder Matportalen.
Se forslag til alternative julematingredienser nederst i artikkelen.
Les også:Spiser du deg pollensyk?
Nøtter og frukt
Å reagere på nøtter er ikke uvanlig. Allergisymptomer kan oppstå når man spiser nøtter og mandler som det er mye av i marsipan, konfekt, nougat, sjokolade og kaker.
De vanligste reaksjonene ved inntak av nøtter er kløe og hevelse i munn og svelg. Eksemutbrudd, elveblest, magesmerter og oppkast er også symptomer som kan oppstå. I enkelte tilfeller kan livstruende reaksjoner inntreffe (allergisk sjokk). Reaksjoner på mandler er ikke like vanlig som reaksjon på nøtter, ifølge Norges Astma- og Allergiforbund.
Sitrusfrukter
Det samme gjelder frukt, som appelsiner og klementiner. Mange med gresspollenallergi reagerer på disse sitrusfruktene, som det er mye av i julen. Typiske reaksjoner på sitrusfrukt er kløe og hevelse på lepper og i munnen og svelget.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger