Ikke alle tjener på utdanning

Personer med høyere utdanning tjener i gjennomsnitt mer i løpet av livet, men det gjelder ikke alle.

Noen yrkesgrupper hadde tjent på å gå rett ut i jobb i stedet for å investere årene på skolebenken, viser forskning fra Statistisk Sentralbyrå. Foto: Colourbox.com
Noen yrkesgrupper hadde tjent på å gå rett ut i jobb i stedet for å investere årene på skolebenken, viser forskning fra Statistisk Sentralbyrå. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vil mange års ekstra skolegang, og tapt arbeidsinntekt i disse årene, lønne seg i lengden? er det mange som spør seg.

Nå slår Statistisk Sentralbyrå fast at personer med høyere utdanning i gjennomsnitt tjener mer i løpet av livet enn de som går rett ut i arbeidslivet etter endt skolegang. Det er imidlertid store forskjeller. Ikke alle får igjen for den tiden de har investert på skolebenken, rent økonomisk.

Mens leger, siviløkonomer, sivilingeniører og jurister har særlig høy livsløpsinntekt, tjener førskolelærere og sykepleiere lite på utdanningen sin.

>>>Her er det flest ledige stillinger

Forskerrekrutt ved Statistisk sentralbyrå, Lars J. Kirkebøen, har beregnet hvor mye en person tjener i løpet av et helt liv avhengig av hvor mye og hva slags utdanning vedkommende tar.

– De som bruker noen år av livet sitt på høyere utdanning, ser ut til å tjene på dette i det lange løp. Beregningene viser nemlig at man i gjennomsnitt tjener 3 prosent mer i løpet av livet for hvert år med utdanning, sier Kirkebøen.

Ferske tall: Tjener du mer eller mindre enn snittet?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer