Ikke alltid bra med tøying

Å tøye ut er en del av oppvarmingen for mange idrettsutøvere og mosjonister, men en undersøkelse viser at det ikke altid er så lurt.

Publisert
Sist oppdatert

Mange starter treningsøkten med tøying, fordi det blant annet skal redusere risikoen for skader. Det er imidlertid ingen klare beviser på at tøying i oppvarmingen er skadeforebyggende. I enkelte treningsopplegg kan tøying rett før aktiviteten redusere prestasjonene.

Kort effektDet er doktor Ian Shrier fra The Center for Clinical Epidemiology and Community Studier ved SMBD-Jewish General Hospital i Montreal som har foretatt undersøkelsen. Forskningen på uttøying ble publisert i tidsskriftet The Physician and Sportsmedicine, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

I følge Shrier er minussiden ved uttøying den umiddelbare, korte effekten. Studien viser at det kan føre til en liten, midlertidig reduksjon i muskelstyrken. Hvis du allerede er er fleksibel, og trenger kraft i utførelsen, bør du ikke tøye først. Et eksempel er hvis du vil sparke fotballen litt hardere enn før.

Kan virkeDette betyr ikke at uttøying ikke har noen effekt på treningsfolk. Ved vekttrening vil for eksempel uttøying ha en god effekt. Og ved treningsformer som tae kwon do vil man kunne sparke litt høyere etter uttøying.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer